Wystarczy, że w komentarzu pod tekstem wpiszesz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem Krecików, które niczego się nie boją. Ale to jeszcze nie wszystko. Do każdego Krecika dodamy pamiątkowy kubek.
To proste. W komentarzu pod tekstem wpisz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem maskotek: dzielnych Krecików. Do Krecika dodamy pamiątkowy kubek. Zapraszamy do zabawy.
Aby spróbować prawdziwej kuchni Wojaka Szwejka najlepiej wybrać się na zimowy wypoczynek do Czech lub Słowacji. Domy wakacyjne i apartamenty w najlepszych narciarskich kurortach można rezerwować na stronie www.belvilla.pl – to dzięki tej firmie mamy dla was Kreciki.
Gulasz dobrego wojaka Szwejka
Czechy kojarzą się ze Szwejkiem. Szwejk z gospodą "Pod kielichem”. Co jadł Szwejk? – Wojsko jadło na kolację gulasz z ziemniakami – pisze Jaroslav Haąek.
Jak zrobić gulasz Szwejka?
Składniki:
80 dag wołowiny bez kości, 1 szklanka bulionu, 3 cebule, 4 wątróbki, 4 plastry szynki, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, kminek, majeranek, 1 łyżka słodkiej papryki, sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Na smalcu podsmażyć cebulę. Włożyć pokrojoną wołowinę, wsypać kminek i paprykę, podlać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać czosnek, majeranek, pokrojone w plasterki wątróbki. Zaprawić zasmażką z mąki, dodać cukier na smak. Na samym końcu pokrojoną szynkę.
Czekamy na przepisy:)