Do pieczonych kartofelków z sosem czosnkowym akurat.
Składniki:
750g łososia
14 ząbków czosnku
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Najpierw trzeba czosnek wymieszać z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut.
Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona.
W drugiej wersji (na zdjęciu) grillujemy kawałki łososia. też pyszne.