Z serem fetą. Prosta w przyrządzeniu, zaskakuje smakiem. Polecamy także fasolkę po prowansalsku.
Fasolka po grecku
1 kg fasolki szparagowej, 20 dag sera feta, 4 - 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól.
Wykonanie:
Poobcinać końcówki fasolkom. Do rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek i lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, podlać szklanką wody. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Kiedy woda odparuje, posolić i posypać zieloną pietruszką. Dodać pokruszoną fetę i zapiec.
Grecka fasolka oblepiona czosnkiem z pietruszką z kawałkami lekko podtopionej fety to prawdziwy rarytas. Pyszna solo, dobrze sprawdzi się do mięsa.
Fasolka po prowansalsku
Pół kg fasolki szparagowej, trzy czwarte łyżeczki soli, jedna czwarta łyżeczki pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek, garść kaparów, 1 ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, zielona cebulka.
Wykonanie:
Fasolkę wrzucić do garnka. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować, aż zmięknie. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać kapary i roztarty czosnek. Jak się zeszklą, ugotowaną fasolkę. Wymieszać, podgrzać, posypać posiekaną natką i zieloną cebulką.
Można urozmaicić serem żółtym.