Panie Redaktorze. Znalazłam kilka przepisów pisanych ręką mojej nieżyjącej już Mamy. Troszkę je uporządkowałam i przesyłam. A nuż spotkają się z zainteresowaniem Czytelników? Niektóre z nich jadaliśmy w rodzinnym domku w latach sześćdziesiątych - pisze Anna Kowalczyk z Lublina.
Smakowite kanapki
Każdą "kanapkę” owinąć w liść kapusty i tymi niby-gołąbkami napełnić rondel. Dodać łyżkę tłuszczu, zalać bulionem (z kostki) i dusić na wolnym ogniu ok.30 minut. Świetna potrawa na gorącą kolację, do herbaty.
Golasy
Z tej masy formować podłużne krokiety, ułożyć je na blasze wysmarowanej margaryną, posmarować golasy rozmąconym jajkiem i zapiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Podawać po staropolsku z siadłym mlekiem lub nowocześniej z surówkami.
Kotlety z fasoli
Wykonanie: Poprzednego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie. Cebulę pokrajać i zrumienić na tłuszczu. Połowę fasoli zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać ze zrumienioną cebulą, resztą fasoli, jajem, solą i pieprzem. Na stolnicy wysypanej mąką kształtować kotlety, maczać je w rozmąconym jaju, posypać tartą bułką, wyciskać nożem krateczkę. Smażyć kotlety na tłuszczu, na złoty kolor. Podawać z ostrymi sosami lub surówkami.
Pierożki myśliwskie
A teraz wykonanie. Mąkę przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę w której rozetrzeć drożdże, przyprawy, wyrobić ciasto (do tego ciasta nie dodaje się jajek!).
Pieczarki umyć, obrać, w całości włożyć na mocno rozgrzany na głębokiej patelni tłuszcz, smażyć do odparowania soku. Następnie dodać pokrajaną w krążki cebulę, zeszklić, nie rumieniąc. Kiełbasę obrać ze skórki, zemleć wraz z ostudzonymi pieczarkami z cebulą, wymieszać doprawiając do smaku.
Z ciasta utaczać wałeczki grubości palca, następnie każdy rozwałkować na szerokość ok. 5 cm. Środkiem ułożyć farsz, zalepić oba brzegi na wierzchu i odwrócić "szwem” do spodu. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i pokrajać nożem na paszteciki długości 5 - 7 cm.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w dobrze gorącym piekarniku (220st.), na rumiano. Można podawać na gorąco lub na zimno do zup czystych, piwa, herbaty.
Tani i pyszny omlet chrupiący
Oto sposób wykonania. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć drobno pokrojony boczek, podrumienić. Następnie dodać pokrajaną w niezbyt drobną kostkę bułkę i podsuszyć ją rumieniąc. Mleko wymieszać z jajami, dodać utarty ser, sól do smaku. Grzanki na patelni zalać jajkami, zmniejszyć ogień, postawić patelnię na płytce ochronnej, smażyć pod przykryciem 5 minut.
Podawać z surówkami.