Czy aktorzy dobrze gotują? Małgorzata Rożniatowska gotuje świetnie. Najlepiej wychodzą jej wieprzowe kotlety. A Grzegorz Komendarek poza serialem jest zawodowym kucharzem.
Na żywo w Makro
Polędwiczki w sosie tuńczykowym
Wykonanie: Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić na pół godziny. Osączyć tuńczyka z oleju, zmiksować, dodać majonez i wino, sól, pieprz. Polędwiczki usmażyć z obu stron, dopiec w piekarniku. Wystudzić, pokroić w cienkie plastry, polać sosem tuńczykowym.
Filet wołowy w tłuczonym pieprzu
Wykonanie: Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błony. Mięso pokroić w poprzek na steki, ugnieść je ręką, włożyć do miski, zalać winem i dwiema łyżkami oleju. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty osuszyć mięso, posypać pieprzem. Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec położyć na każdym filecie kawałeczek masła. Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlety Małgosi
Wykonanie: Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w poprzek na kotlety, rozbić, posolić, doprawić pieprzem. Na każdy kotlet położyć po 2-3 śliwki zawinięte w plaster boczku. Całość składać w kwadrat. Panierować w mące, jajku, tartej bulce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z frytkami i warzywami z wody.
Smacznego.