Do miedzianego naczynia dodajesz utłuczone korzenie, owocowy susz i czarną herbatę.
Żeby zrobić taką herbatę, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Alchemii, mieszczącej się w podziemiach Muzeum Czechowicza. Alchemię herbat z tygielka zaprezentowała nam Weronika.
Jak zrobić?
Wlać wodę do tygielka, zagotować. Wsypać łyżeczkę suszu z korzeniami. Oraz łyżeczkę czarnej herbaty. Zagotować trzy razy. Do szklanki wrzucić plaster cytryny i pomarańczy. Wlać kieliszek rumu i kieliszek soku z pomarańczy.
Zalać naparem. Gotowe.
Herbata indyjskicj księżniczek
Oto dwa sposoby na Masala Chai.
Do imbryka z dwoma filiżankami wrzącej wody dodaj herbatę, poczekaj, dodaj przyprawy, gotuj przez 15 sekund. Odstaw na minutę. Podgrzej mleko. Następnie rozlej napar do filiżanek, dodaj mleko i cukier.
Drugi sposób. Rozlej wodę na miedzianej patelni. Dodaj przyprawy i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodaj mleko i cukier. Ponownie duś na wolnym ogniu. Dorzuć liście herbaty, przykryj i zakręć ogień. Po 2 minutach przelej zawartość patelni przez sitko do szklanek i od razu podawaj.
Z mistyczną herbatą możesz eksperymentować. I zmieniać smak. Ja dodaję więcej kardamonu, szczyptę majeranku, garam Masala, ale nie dodaję mleka. Na sam koniec odrobinę rozmarynu.