Oto przepis na kluseczki szpinakowe. Najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego. W piątek nowy konkurs z cyklu: Podaj przepis.
Do szpinaku dodać 2 opakowania twarożku, 3 żółtka i 1,5 szklanki grysiku. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę kluski i krótko gotować. Kluseczki najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego.
Neleśniki ze szpinakiem według Kazimierza Grześkowiaka
Składniki:
10 naleśników, 0, 5 kg szpinaku, 3 łyżki oliwy, 30 ząbków czosnku, biały pieprz i sól, przyprawa do zupy.
Wykonanie:
Kilkakrotnie wypłukać szpinak. Odsączyć na sicie. Wziąć największy garnek. Wlać oliwę i wrzucić czosnek. Kiedy czosnek leciutko się zarumieni, wrzucić całe liście (bez ogonków) szpinaku, skropić przyprawą do zup, nakryć garnek pokrywką i kilkakrotnie wstrząsnąć. Doprawić solą z pieprzem.
Wyłożyć na naleśniki. Kto chce, może dorzucić odrobinę pokruszonego rokpolu. Zawinąć. Można podsmażyć. Smacznego!