Już 800 lat temu Hildegarda z Bingen twierdziła, że najlepszym lekarstwem jest jedzenie. Właśnie wpadła mi w ręce "Książka kucharska św. Hildegardy". Jest niedziela i piekę ciasteczka.
Składniki
250 g masła
150 g cukru trzcinowego
200 g słodkich mielonych migdałów
2 jaja
20 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej
10 g goździków
szczypta soli.
Wykonanie
Wyjąć, rozwałkować na 3 milimetry, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ciasteczka będą miały złoty kolor.
Wilghard Strehlow: Książka kucharska św. Hildegardy, www.kdc.pl
Płyty kompaktowe z jej muzyką biją rekordy popularności, teraz przyszła kolej na gotowanie z Hildegardą. W książce możecie znaleźć bardzo dużo ciekawych przepisów.