Kto nie ma własnego ogrodu, może znaleźć dereń na polach, na skraju lasów. Ponieważ w robieniu dereniówki liczą się dokładne proporcje, podajemy szczegółowy przepis na dereniówkę.
1 kg owoców derenia rosnącego z dala od dróg, 1 butelka wódki, 1 butelka spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody.
Wykonanie:
Owoce oczyścić z szypułek, ponakłuwać szpikulcem i wsypać do gąsiora. Zalać spirytusem wymieszanym z wódką, zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Kiedy czas minie, zlać spirytus do drugiego gąsiora, szczelnie zakorkować, odstawić.
Z wody i cukru zagotować syrop, a gdy ostygnie zalać nim owoce derenia w pierwszym gąsiorze i szczelnie zakorkować, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić i wlać do drugiego gąsiora. Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Po miesiącu przelać do dębowej beczułki ( do kupienia w sklepach ogrodniczych) i odstawić na pięć miesięcy.