Ma niezrównany smak. Choć nie jest tani, lekarze namawiają do tego, żeby chociaż raz w miesiącu zjeść łososia. Można z niego zrobić pysznego tatara i jeszcze lepsze carpaccio. Doskonały z grilla, świetnie smakuje z w sosie. A jakie dobre można z łososiem zrobić pierożki.
Tatar z łososia
20 dag świeżego łososia w kawałku, 10 dag wędzonego łososia w kawałku, 2 łyżki kaparów, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżka posiekanego szczypiorku i natki, biały pieprz i sól.
Wykonanie:
Mięso obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry, potem w paski.
Dość grubo posiekać tasakiem lub ostrym nożem.
Mięso doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą.
Wymieszać z oliwą, formować małe porcje.
Podawać na talerzu posypanym grubo zmielonym pieprzem w towarzystwie kaparów.
Ozdobić szczypiorkiem i natką.
Razowy chleb i czosnkowe masło nie zaszkodzą.
Carpaccio z łososia
Bardzo świeży filet z łososia, oliwa, pęczek koperku, 1 cytryna, kapary, imbir w zalewie, czerwony pieprz.
Wykonanie:
Z łososia długim, wąskim nożem ściąć jak największe, ale bardzo cienkie plastry ryby. Zamarynować w oliwie z dodatkiem posiekanego koperku i soku z cytryny.
Ułożyć na półmisku.
Na plastrach położyć po plasterku imbiru, skropić marynatą, ozdobić jak najświeższym koperkiem.
Przybrać kaparami oraz czerwonym pieprzem.
Do kompletu potrzeba świeżej bagietki i ziołowego masła.
Pyszności.
Łosoś z grilla
4 kawałki łososia grubości 2 cm, 4 łyżki sklarowanego masła, sok z limonek, po łyżeczce świeżego oregano, bazylii, pietruszki, sól, pieprz.
Wykonanie:
W miseczce wymieszać masło z pietruszką, ziołami i sokiem z limonek. Natrzeć łososia solą z pieprzem, odczekać, posmarować marynatą.
Rozgrzać ruszt lub patelnie grillową.
Piec 5 minut, obrócić, piec 10 minut.
Jak najczęściej polewać marynatą, wtedy mięso będzie soczyste, ale chrupiące.
Podawać z warzywami z grilla lub wody.
Albo z ziołowymi kartoflami.
Łosoś pod pierzynką
Filet z łososia, 25 dag masła, 2 łyżki chrzanu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Zmiksować masło na puszysty krem.
Połączyć z bułką tartą, chrzanem, żółtkami, dodać pianę ubitą z trzech białek.
Kiedy pierzynka jest gotowa, nakryć nią dzwonka łososia, skropione sokiem z cytryny, natarte pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
Podawać z kartoflami polanymi masłem i posypanymi koperkiem.
Albo z ogórkami w czosnkowej śmietanie.
Łosoś w sosie śmietanowym
Filet z łososia, 1 cebula, 2 pietruszki, pól selera, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 2 szklanki bulionu, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Na warzywach i przyprawach ugotować bulion.
Łososia podzielić na porcje, włożyć do wywaru. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować na małym.
Przygotowac sos. Roztopić masło, rozetrzeć z mąką, rozprowadzić bulionem.
Dodać szklankę śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę.
Na koniec delikatnie doprawić gałką muszkatołową.
Łososia ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać z koperkowymi ziemniakami.
Pierożki z łososiem
Filet z łososia, łosoś wędzony, 2 cebule, 10 dag suszonych pomidorów, pół pęczka świeżego koperku, sól, biały pieprz. Na ciasto: 20 dag mąki, 2 żółtka, oliwa, woda, sól.
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w ściereczkę, niech odpocznie.
Surowe i wędzone mięso z łososia posiekać, dodać drobno posiekane pomidory suszone
Obydwa rodzaje filetów z łososia należy drobno zmielić, dodać drobno posiekane suszone pomidory, zeszkloną cebulę oraz posiekany koperek.
Farsz dokładnie wyrobić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zrobić pierogi, ugotować w osolonym wrzątku.
Pierożki z łososiem doskonale smakują skropione oliwą i obsypane posiekanymi suszonymi pomidorami. Do tego jak najwięcej sałatek.
Można je także zrumienić i posypać parmezanem.