Olej świąteczny roztoczański z nagrodą główną, piwo Jagiełło Chmielaki najlepsze według Czytelników. Podczas wtorkowej Gali Finałowej w Dworku Jabłonna doceniliśmy to, co najlepsze. A nie ma nic lepszego od dobrej żywność pochodzącej od lokalnych, sprawdzonych producentów.
Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę
W plebiscycie Dziennika Wschodniego wzięło udział 20 produktów spożywczych, które są kulinarną wizytówką regionu. Kapituła konkursu w składzie: Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego, Piotr Skwarek, szef kuchni restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski i Waldemar Sulisz po wnikliwej ocenie przyznała główną nagrodę olejowi świątecznemu roztoczańskiemu, produkowanemu przez Olejarnię świąteczną w Ruszowie koło Zamościa. To wyborny olej tłoczony ze smakiem. Wystarczy umoczyć w nim chleb i skosztować, żeby odbyć sentymentalną podróż w dawne czasy.
Dodatkowo kapituła przyznała trzy wyróżnienia, które otrzymały: Miody odmianowe lubelskie z Pasieki hodowlanej Z. i M. Janikowie, szynka wierzejska tradycyjna z Zakładu Mięsnego Wierzejki i makowiec lubartowski z Baru cukierniczego Marii Siej w Lubartowie.
W głosowaniu czytelników, którzy na 20 produktów oddali 3133 głosów pierwsze miejsce zajęło Piwo Jagiełło Chmielak z Browaru Jagiełło, drugie – chleb żytni naturalny z piekarni Emark s.c. w Bychawie, a trzecie polędwica wędzona z Wisznic, firmowana przez GS Samopomoc Chłopska w Wisznicach. Zwycięzca plebiscytu i zdobywcy trzech pierwszych miejsc w głosowaniu czytelników zostały nagrodzone kampanią reklamową na łamach Dziennika Wschodniego oraz na www.dziennikwschodni.pl.
– Wybieram nasze, lubelskie produkty. Kupując, dajemy pracę osobom z naszego województwa, podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu wiemy, co jemy – mówi Krzysztof Wiejak.