Miruna to bardzo smaczna rybka o delikatnym mięsie. Zrobiliśmy ją w domu Zofii i Piotra Kozaków. Pomagał nam syn Artur.
Miruna w sosie koperkowym
50 dag miruny, 1 szklanka śmietany 30%, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Filety z miruny pokroić na porcje i skropić cytryną. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. - Po prostu krótko. Bo ryba to delikatna sprawa - mówi Zofia Kozak.
Do śmietany dodać posiekany koperek, rozmieszać. Odlać olej z patelni i zalać mirunę sosem koperkowym. Smażyć 2 – 3 minuty, posolić, doprawić pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami oraz mizerią w sosie winegret.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
4 piersi z kurczaka, 1 mały brokuł, 8 plasterków sera topionego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, przyprawa Zatar
Wykonanie:
Piersi z kurczaka obsmażyć z obu stron, posolić, doprawić pieprzem. Oraz przyprawą Zatar. - To mieszanka tymianku, sezamu, kopru włoskiego, anyżu, kolendry, sumaka, kminu i trawy cytrynowej. Można ją kupić w dobrych sklepach z przyprawami - mówi pani Zofia, która przywiozła ją sobie z Izraela.
Brokuł ugotować al dente. Posiekać, doprawić do smaku solą i roztartym ząbkiem czosnku.
Na każdą z piersi nałożyć porcję posiekanego brokuła, przykryć dwoma plasterkami serka topionego i dusić po przykryciem kilka minut. Smacznego.