Od lat jestem fanem talentu Bożeny Doraczyńskiej, która gotuje bardzo smacznie, a po podniebieniu krążą wspomnienia i domowe smaki. Jej zupa zacierkowa to mistrzostwo świata, a ruskie pierogi podsmażone na złoto i obficie podsypane parmezanem nie mają sobie równych.
Ona
Zacierkowa - zupełnie inna niż w domu i bardzo dobra, z drobnymi kluseczkami. A potem nastąpiła przyjemność, która trwała długo. Może przez pyszny szpinak z czosnkiem albo przez obłędny sos serowy. Może przez staranność szefa kuchni, pani Bożeny Doraczyńskiej. Były to najlepsze naleśniki ze szpinakiem, jakie kiedykolwiek jadłam. Niekończący się, fantastyczny smak.
On
Wyrwaliśmy się tam na chwilę. Ona zajadała się zacierkową. Ja czekałem na naleśniki szpinakowe. Zamówiliśmy dwie wersje: w sosie z sera pleśniowego i w parmezanie.
Ja zajadałem się naleśnikami z parmezanem . Ale zanim to nastąpiło z kuchni roznosił się zapach masełka, czosnku, szpinaku i gałki muszkatołowej. Rozkoszowałem się powoli. A potem ten widok na farę. Aż chciało się żyć. A gdyby jeszcze udało się zobaczyć na niebie dwa księżyce.
Bywam tu od kilku lat. Bardzo cenię sobie właściciela tego miejsca, pana Aleksandra Serwatkę, którego zdrowy rozsądek, zamiłowanie do polskiej kuchni i kulinarny romantyzm sprawiają, że jada się w "Dwóch księżycach” tak dobrze.
Resume
Po angielsku
If not a spare moon you will surely find there good polish cuisine – traditional but with a sprinkle of fantasy, like parmesan or blue cheese.
Worth tasting: pierogi with parmesan, tasty soups (good old polish zurek or ‘zacierkowa' with hand-made thick noodles). Simply the best: pancake rolls with spinach, garlic and blue cheese sauce.