To zapomniana zupa z okolic Nałęczowa. W sobotę o 16 na Starym Mieście w Lublinie będzie gotował ją Robert Makłowicz, który jest gościem specjalnym rozpoczynającego się w piątek Europejskiego Festiwalu Smaku.
– Jestem rad, że będę mógł ugotować i razem z wami spróbować tak ciekawej zupy – mówi Robert Makłowicz.
Składniki:
50 dag świeżych gąsek lub rydzów, 50 dag gęsiny, 30 dag ziemniaków, 4 łyżki masła, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 200 ml kwaśnej śmietany, natka pietruszki.
Wykonanie:
Gąski lub rydze dokładnie umyć, pokroić w kawałki i dusić 15 minut na maśle. W garnku ugotować kawałki gęsiny z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Po 10 minutach dodać uduszone grzyby, kiedy będą miękkie, ostudzić zupę i zaprawić śmietaną. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.