Z cukinią, marchewką i szynką parmeńską w sosie parmezanowo śmietanowym
Składniki:
Dwie piersi z kurczaka, cukinia, marchewka, szynka parmeńska( lub wędzony boczek) sól, pieprz, masło, śmietana 30%, tarty parmezan, czosnek.
Wykonanie:
Piersi dzielimy na pół, następnie każdą połówkę nacinamy tworząc kieszeń, rozbijamy tłuczkiem. Cukinię kroimy w pasy, marchewkę w gruby słupek i blanszujemy w gotującej się wodzie. Warzywa muszą być chrupiące i twarde.
Na rozbitym filecie kładziemy plaster szynki parmeńskiej i zblanszowane warzywa. Posypujemy je świeżym pieprzem i solą. Zawijamy w roladkę, którą na wierzchu możemy posypać przyprawą do kurczaka. Układamy na blasze i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
A teraz sos
Do rondla wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy, sól, pieprz i czosnek, na koniec tarty parmezan. Trzeba cały czas mieszać. Roladki po upieczeniu skośnie kroimy, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Jako dodatek podajemy ziołowe kluseczki półfrancuskie.
Roladki z serem feta
Składniki:
4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi), 1 ser feta, śmietana, ostra papryka, sól, bazylia, olej.
Wykonanie:
Najpierw rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelewamy do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy i mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Po 3 godzinach każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta, doprawiamy ostrą papryką i zawijamy w rulonik. Aby się nie rozklejały, możemy spiąć je wykałaczkami lob obwiązać nitką. Smażymy pod przykryciem 15 minut, zdejmujemy pokrywkę i dosmażamy bez przykrycia.
Najlepiej smakują z małymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
Smacznego.