Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 maja 2005 r.
16:50
Edytuj ten wpis

Sekrety maślanej ryby

0 0 A A

To moje największe olśnienie kulinarne ostatnich lat. Nie wierzyłem w to, co jem, dopóki nie przeczytałem zachwytów Bikonta i Makłowicza.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przynęta

Po raz pierwszy zjadłem maślaną rybę z grilla. Była genialna. Po raz drugi z borowikami. Cudo. Kupiłem więc maślaną w Makro w Lublinie. Rzuciłem na patelnię. Gdzie buzowało masełko. 5 minut. I kulinarny orgazm. Nie da się zapisać smaku. Kurczak plus cielęcina. Bajeczka. Kupcie sobie maślaną. A potem przeczytajcie dowód jej doskonałości. W tygodniku "Wprost".
Czytajcie!



Drogi Robercie!

Moje życie nabrało nowych blasków od czasu, gdy okazało się, że w pobliskim sklepie hurtowni z towarami z Dalekiego Wschodu mają mrożonego butterfisha, czyli rybę maślaną. Pamiętasz, zachwycaliśmy się jej niesamowitym smakiem kilka lat temu w szczecińskiej restauracji Chief? Otóż, oznajmiam Ci, że butterfish już tu jest i kosztuje jedynie 29 zł za kilo! Jest zamrożony, ale dobrze zamrożony, jeśli wiesz, co mam na myśli. Po rozmrożeniu jak świeży. Duże filety bez skóry. Zupełnie oszałamiający w smaku, właśnie bardzo maślany, słodkawy. Delikatny, tłusty i soczysty. W dodatku trudno go zepsuć, bardzo łatwo się smaży.
W smaku nie przypomina żadnej innej ryby, ale można go przyrządzać na wszelkie rybne sposoby. Właściciel hurtowni, kucharz specjalizujący się w kuchni orientalnej, który regularnie urządza pokazy i warsztaty przyrządzania sushi, dzielił się ze mną swym odkryciem, że butterfish znakomicie się do tego nadaje, że na surowo jest równie pyszny. Myśmy właśnie urządzili w domu niezwykle udaną proszoną kolacyjkę - smażony butterfish w towarzystwie pieczonego grejpfruta i surówki z pora z domowym majonezem. Kombinacja znakomita. A potem postanowiliśmy, że następnym razem zrobimy go z krewetkami, szparagami, pod sosem holenderskim. Zapraszam! Zaciekawienie nowym przysmakiem skłoniło mnie do poszukania bliższych informacji o tym zwierzęciu. Byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się, że tą samą nazwą w różnych stronach określa się różne ryby, zupełnie do siebie niepodobne z wyglądu, a jednak o takim samym smaku. I ten butterfish, którego jedliśmy w Szczecinie, był najprawdopodobniej niewielką (do 25 cm długości) srebrzystoniebieską rybą atlantycką, łowioną w okolicach Wysp Brytyjskich lub przy wybrzeżach USA, zaś ten, którego kupuję na Augustiańskiej, pochodzi z Pacyfiku, jest duży (do 3 kg) i czarny. W Australii nazywają go także czarnym dorszem. Tymczasem żegnam Cię, bogatszy o nową wiedzę i nowe smaki Bikont Maślany (Prawie Dwumetrowej Długości)

Piotrusiu!

Smak ryby maślanej (która, nawiasem mówiąc, po polsku nazywa się jakoś ohydnie ichtiologicznie) wspominam z wielką czułością. Jacyś puryści mogliby nam zarzucić, że propagujemy rzeczy mrożone, a przecież kulinarni dżentelmeni dyskutują wyłącznie o rybach świeżych. Niby racja, lecz nie u nas. W naszym pokrzywdzonym przez geografię i historię kraju tak już jest, że nieraz musimy się zadowalać erzacami. Choć przyznaję, że jak ryba zamrożona umiejętnie, od razu na kutrze przetwórni pocięta i błyskawicznie wsadzona w lodowatą otchłań, od świeżej jest gorsza tylko trochę. Pojawienie się tak entuzjastycznie przez Ciebie opisywanych filetów traktuję równie radośnie, bowiem i w dziedzinie filetologii panuje u nas dość spory marazm. Najpowszechniejsze są jakieś rybne kostki zmontowane ze strzępów rybiego mięsa lub paluszki fabrycznie opanierowane, na które nie chcą się nabrać nawet moje niezwykle rybolubne dzieci. Kilka miesięcy temu mignęły w sklepach filety z tajemniczego labraxa vel labraksa - przepyszne, białe i jędrne mięso. Nawet nie miałem czasu sprawdzić w atlasach, ki diabeł, bowiem zniknęły i już nie wróciły.
Chciałbym Ci się zrewanżować dobrą rybną informacją. Otóż firma Wilbo - ta, która najpowszechniej u nas mrozi - planuje otwarcie wielu samoobsługowych rybnych knajp. Jeśli zrobią to na wzór Nordsee, mojej ulubionej zachodniej sieci tego typu, będę wniebowzięty. Ach, te cudowne kanapeczki z Nordsee, przekładane matiasami, holenderskimi zielonymi śledziami, krewetkami, te paelle, te smażone kalmary i duszone ośmiornice, te rybki panierowane orzechami - wszystko proste, niedrogie, samoobsługowe. Najbliższe znane mi Nordsee znajduje się w Wiedniu blisko katedry św. Stefana. Tak się składa, że już jutro tam będę. Gdybyś akurat przechodził, zawsze po jedzeniu piję kawę w Cafe Opera. Ciao! Robert M.

Ryba maślana z krewetkami

podaje Piotr Bikont
1 filet z butterfisha (ryby maślanej),
1 pęczek świeżych szparagów (ew. słoik konserwowych),
350 g mrożonych krewetek,
1 grejpfrut,
biały pieprz i sól,
sos:
3 łyżki białego wytrawnego wina,
1 łyżka białego octu winnego,
pół liścia bobkowego,
zielona pietruszka,
100 g masła,
2 żółtka,
biały pieprz i sól
Rybę rozmrażam, kroję na porcje, solę, pieprzę, zalewam sokiem wyciśniętym z grejpfruta i odstawiam na godzinę. Robię sos: wino i ocet wlewam do rondelka, dorzucam kilka łodyżek pietruszki, listek bobkowy i szczyptę pieprzu. Gotuję na dużym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę, wyrzucam pietruszkę i listek i odstawiam do przestudzenia. W drugim rondelku roztapiam masło, a kiedy się zagotuje, łyżką cedzakową zdejmuję szumowiny (klarowanie). Żółtka starannie i energicznie rozkłócam z przestudzonym płynem. Trzeba przy tym utrzymywać stałą temperaturę - najlepiej naczynie, w którym roztrzepujemy, trzymać cały czas bezpośrednio nad garnkiem z wrzątkiem. Kiedy masa jest puszysta, zaczynam dodawać po kropelce masło, na koniec solę do smaku.
Rybę osuszam papierowym ręcznikiem i kładę na ruszt (lub patelnię). Krewetki i szparagi (pokrojone) podgrzewam w wodzie, odcedzam, układam na zgrillowanej (lub usmażonej) rybie i polewam sosem. Podaje z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem.
(Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Masło lubi pływać
Tygodnik "Wprost", Nr 1106 (08 lutego 2004)

Pozostałe informacje

Świdniczanka zakończyła rundę jesienną na trzecim miejscu od końca

Szykują się zmiany w zespole Świdniczanki. „Kadra musi być bardziej jakościowa i bardziej doświadczona”

Tylko 11 punktów na koncie, a w tabeli trzecie miejsce, tyle że od końca. Runda jesienna nie była zbyt udana dla piłkarzy Świdniczanki. Jeżeli zespół Łukasza Gieresza chce na wiosnę powalczyć o utrzymanie w Betclic III lidze, to będzie musiał się wzmocnić.

Piotr Włodarczyk, lubelski wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa na środowej konferencji poinformował o tym, że na terenie województwa lubelskiego prowadzone są kontrole miejsc sprzedaży środków oraz gospodarstw, które te środki zakupiły
galeria

Kontrole i mandaty. Wojewoda walczy z toksycznymi preparatami

Kontrole i mandaty za nieprawidłowe stosowanie fumigantów, czyli preparatów zawierających silnie trujące substancje. To odpowiedź wojewody lubelskiego na ostatnie tragedie, również w naszym województwie.

zdjęcie ilustracyjne
aktualizacja

Ruch pociągów wstrzymany. W Małaszewiczach zderzyły się lokomotywy

Na stacji Małaszewicze Południowe zderzyły się pociągi towarowe. Ruch na linii Terespol-Biała Podlaska jest czasowo wstrzymany. Ale kursuje komunikacja zastępcza.

Cmentarz żydowski w Biłgoraju mieści się przy ul. Konopnickiej

Wandale na żydowskim cmentarzu. Policja szuka, a burmistrz potępia sprawców

Znak równości między swastyką a gwiazdą Dawida, a także obraźliwe napisy ktoś wymalował czerwoną farbą na ścianie cmentarza żydowskiego w Biłgoraju. Policja szuka sprawców tego aktu wandalizmu, a burmistrz wydał oświadczenie, którym potępił to zachowanie.

Jakie są najpopularniejsze telefony w Play na abonament

Jakie są najpopularniejsze telefony w Play na abonament

Współcześnie wybór telefonu może być nie lada wyzwaniem. Przodujące marki jak Samsung, Xiaomi czy Realme oferują coraz to nowsze modele, w bardzo korzystnych cenach dla klientów. Wybór nie jest taki prosty i oczywisty – smartfonów na rynku jest naprawdę sporo. Aby wybrać idealny model i pakiet, który sprosta naszym oczekiwaniom, najkorzystniej będzie rozważyć łączone możliwości, jakie oferują nam operatorzy. Oto parę słów o abonamencie i telefonach w sieci Play.

W spotkaniu u prezydenta poza Rafałem Zwolakiem i panią Wiktorią (druga z prawej) wzięli też udział radny Dariusz Kierzek i Barbara Farjon z nieformalnej grupy pomocowej Zamojskie Anioły

Nikt nie reagował. Wiktoria wiedziała jak pomóc i dostała podziękowania od prezydenta

Zrobiła to, co zrobić powinien każdy. A jednak tylko ona zareagowała. Być może uratowała życie starszej pani. Za tę postawę prezydent miasta podziękował młodej zamościance.

Jarosław Czarniecki i nie może być zadowolony z postawy Omegi Stary Zamość w rundzie jesiennej

Nieudana jesień Omegi Stary Zamość. Wiosną będą chcieli się poprawić

Omega Stary Zamość w ostatnich latach przyzwyczaiła swoich kibiców do tego, że walczy w „najciekawszej lidze świata” o czołowe lokaty. Tymczasem po rundzie jesiennej podopieczni trenera Jarosława Czarnieckiego zajmują dopiero 12. lokatę. To nie zadowala drużyny, która wiosną chce poprawić swoją pozycję w ligowej tabeli

Kamery IP zewnętrzne — rodzaje i zastosowanie

Kamery IP zewnętrzne — rodzaje i zastosowanie

Kamera IP to połączenie kamery i komputera. Dzięki transmisji danych przez sieć LAN lub Internet możesz monitorować obiekt z dowolnego miejsca, oglądając go na bieżąco, przechowując na karcie pamięci lub w chmurze. Dziś przyglądamy się kamerom IP zewnętrznym, omawiając ich rodzaje i zastosowanie.

Zrealizuj marzenie o domu w Hiszpanii – zobacz nasze propozycje

Zrealizuj marzenie o domu w Hiszpanii – zobacz nasze propozycje

Domy w Hiszpanii – Kompletny Przewodnik

Osuszacz powietrza: czy jest bezpieczny i jak został zaprojektowany?

Osuszacz powietrza: czy jest bezpieczny i jak został zaprojektowany?

Wiele osób zadaje pytanie, czy osuszacz powietrza jest szkodliwy i jak dokładnie działa to urządzenie. Osuszacze powietrza stały się popularnym rozwiązaniem do radzenia sobie z nadmierną wilgotnością w mieszkaniach, domach, biurach, a nawet magazynach. Aby zrozumieć, jak bezpieczne są te urządzenia i jak działają, dowiedzmy się więcej.

Bezpieczeństwo w sieci – jak chronić swoje dane osobowe?

Bezpieczeństwo w sieci – jak chronić swoje dane osobowe?

W dzisiejszych czasach, gdy codziennie dzielimy się ogromnymi ilościami informacji w internecie, ochrona danych osobowych stała się kluczowym wyzwaniem. Czy zastanawiałeś się, jak bardzo jesteś eksponowany na zagrożenia, nieświadomie przeglądając strony internetowe lub wysyłając e-maile? Zobacz, jak skutecznie zabezpieczyć swoją prywatność w sieci, unikając potencjalnych zagrożeń.

Antoni Wawryca zmarł we wtorek, 26 listopada

Nie żyje Antoni Wawryca. Ponad 20 lat był wójtem jednej gminy

W wieku 69 lat zmarł we wtorek Antoni Wawryca, prawnik, samorządowiec, wieloletni wójt gminy Tomaszów Lubelski.

Ergonomia w pracy - jak zadbać o zdrowie pracowników?

Ergonomia w pracy - jak zadbać o zdrowie pracowników?

Ergonomia w pracy to kluczowy element, który wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne pracowników. W tym artykule przedstawiamy najważniejsze zasady ergonomii, które powinny znaleźć się w każdym biurze. Dowiesz się, jak odpowiednio ustawić stanowisko pracy, jakie produkty biurowe wspierają komfort pracy oraz jak dbać o zdrowie psychiczne pracowników. Dzięki praktycznym wskazówkom, możesz stworzyć zdrowe i wydajne środowisko pracy, które wpłynie na lepszą efektywność i samopoczucie Twoich pracowników.

Wtorkowe spotkanie ministrów spraw zagranicznych Polski i Ukrainy

Przełom w sprawie Wołynia? Prezydent Chełma: Brak ekshumacji jest jednym z grzechów naszego państwa

To może być przełom w sprawie Wołynia. - Ukraina potwierdza, że nie ma żadnych przeszkód do prowadzenia prac poszukiwawczych i ekshumacyjnych na jej terytorium – poinformował we wtorek szef MSZ Radosław Sikorski po spotkaniu z ukraińskim ministrem spraw zagranicznych Andrijem Sybihą. Do sprawy odniósł się prezydent Chełma Jakub Banaszek.

Można szykować łyżwy na sobotę

Można szykować łyżwy na sobotę

Miłośnicy tego zimowego sportu powinni szykować się na sobotę. Wtedy Biała Podlaska otwiera sezon na swoich lodowiskach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium