Konkurs rozstrzygnięty: Internautka o nicku myszka wygrała zestaw Aviator. Oto zwycięski przepis na zupę z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią
Zwycięski przepis
2 łyżeczki oliwy, 2 średnie cebule posiekane, 8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka, 2 łyżki octu z białego wina, 2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (nie miałam), 5 ząbków czosnku, wyciśniętych, 2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone, 2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej.
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlać bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i kmin rzymski, gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut.
Dodać czosnek, pomidory, świeżą bazylię, podgrzewać bez przykrycia około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie.
Można podawać z grzankami.
Jak odebrać nagrodę?
Jury w składzie: Magdalena Mizeracka (przewodniczący), Agnieszka Dragan i Waldemar Sulisz oceniło rekordową ilość nadesłanych przepisów. Najwięcej punktów dostała zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią. – Wprawdzie w oryginale jest z miętą, ale z bazylią jest równie smaczna, polecam – napisała Internautka (ta) o nicku: myszka.
Zwycięzcę prosimy o wysłanie maila na adres: agnieszka.dragan@dziennikwschodni.pl – w mailu należy podać: nick, nazwę przepisu, imię i nazwisko i telefon. I czekać na mail w sprawie odbioru nagrody.