Dobra pizza wyjdzie nawet z patelni. Dzięki naszym podpowiedziom. Pamiętajcie, żeby dawać proste dodatki. Dużo warzyw. Nadmiar sera i mięsa jest niezbyt zdrowy.
Pizza z patelni
1 cebula, ogórek konserwowy, 1 duży pomidor, 2 pieczarki, pół czerwonej papryki, 15 dag żółtego sera, oregano, oliwa.
Wykonanie:
Na patelnię wylewamy trochę oleju. Układamy placek. Smażymy na złoto.
Przekręcamy placek. Układamy pokrojone składniki. Posypujemy starym serem.
Patelnię nakrywamy, „dusimy” pizzę na wolnym ogniu, aż ser rozkosznie się roztopi.
To szybka pizza. Ale smakuje rewelacyjnie.
Pizza rosso-bianco
2 serki mozarella, 1 puszka pomidorów bez skórki, czarne oliwki, majeranek, oregano, sól.
Wykonanie:
Mozarellę i pomidory kroimy w plastry.
Krążkami mozarelli pokryć ciasto.
Posolić i posypać ciasto.
Ułożyć pomidory, posypać oregano.
Na to jeszcze jedną warstwę mozarelli, oliwki, dowolne zioła. Wierzch skrapiamy oliwą i do piekarnika. Pyszne.
Pizza pomidorowa
Na sos: 1 puszka koncentratu pomidorowego, pół szklanki wody, bazylia, cukier, sól. Na wierzch: 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 pomidory, po 1 papryce czerwonej i zielonej, 15 dag chudej szynki, 15 dag sera żółtego.
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić sos, posmarować ciasto.
Na cieście ułożyć plastry pomidorów i cebuli. Na to pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę.
Doprawiamy ulubionymi ziołami, kładziemy paski szynki.
Na to drobno starty żółty ser.
I do piekarnika. Pychotka.
Pizza z ananasem
20 dag pieczarek, 2 pomidory, 15 dag sera, ananas z puszki, 15 dag szynki, dużo czosnku, zioła na posypkę.
Wykonanie:
Na cieście ułożyć plastry szynki posypane posiekanym czosnkiem. Na szynkę plastry pomidorów bez skórki, pieczarki, ananas pokrojony w kostkę i start ser.
Jeszcze trochę ziół, do pieca i niebo w gębie.
Super ciasto
80 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 szklanki wody mineralnej, 1 szczypta cukru, 1 spora szczypta soli, 7 łyżek dobrej oliwy.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, wsypać szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek wody. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przesiać mąkę do miski. Wlać wyrośnięte drożdże. Rozczyniać ciasto dolewając wodę i dodając sól. Dolać oliwę. Wyrabiać 15 minut.
Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części. Rozpłaszczyć i rozciągnąć palcami na okrągły placek. Posmarować oliwą.
Na tak przygotowane ciasto kłaść ulubione składniki.
Nastawić najwyższą temperaturę w piekarniku.
Piec od 20 do 30 minut.