Jadłem ostatnio sałatkę z truskawek, szpinaku, w której pyszniły się jajka na twardo polane ostrym sosem musztardowym.
To było dobre.
Od tamtej pory lubię złożenie świeżych listków szpinaku z truskawkami.
Z Kolumbii pochodzi prosta sałatka.
Składniki:
1 pęczek świeżego szpinaku
10 truskawek
1 mała puszka skondensowanego mleka
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Należy umyć i pociąć liście szpinaku. Umyć truskawki i pokroić je w połówki.
Wymieszać skondensowane mleko z octem. Podawać w miseczce wymieszany z truskawkami szpinak, a obok sos.
Sałatka doskonale komponuje się ze smażoną rybą.
Sałata z truskawkami i grapefruitem
Składniki:
Pół kg truskawek
1 ogórek
pół główki sałaty lodowej
1 czerwony grapefruit
sos:
sok z cytryny
2 łyżki oliwy łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Ogórki trzeba obrać, wybrać łyżeczką nasiona. Pokroić w długie paski. Truskawki pokroić na połówki, porwać liście sałaty. Grapefruita obrać ze skóry nożem, wyciąć cząstki owocu. Przełożyć do misy, wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, łyżką cukru, polać sałatę.
Ja dodaję kawałki sera camembert i świeże listki mięty.