Przepis z nad Buga na korzenne ciasteczka, które sprawdzą się podczas wigilii i będą niezastąpione podczas świąt Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI: 50 dag mąki tortowej, 30 dag masła pokrojonego w kostkę, 20 dag cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z 2 małych pomarańczy, szczypta cynamonu, ulubiony farsz.
WYKONANIE: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i szybko wyrobić, aby uzyskać kruche ciasto. Dodać resztę składników, otartą skórkę z pomarańczy i słuszną porcję cynamonu - pamiętając, że są to ciasteczka świąteczne, a nuta korzenna sprzyja klimatowi świąt. Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na około 3 mm. Wycinać formą ciasteczka i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Aż się zarumienią. Po upieczeniu posmarować swoim ulubionym farszem, ja wykorzystałam masę z białego maku, konfiturę z owoców leśnych oraz farsz z gorzkiej czekolady. Na koniec ciasteczka posypać cukrem pudrem.