Godziszowianki z Godziszowa Trzeciego w powiecie janowski wygrały konkurs kulinarny Kobieta Przedsiębiorcza. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości, gdzie Prawo i Sprawiedliwość od lat w wyborach notuje rekordowe poparcie, przyrządziły przepyszną… kaczkę z jabłkami.
Zwyciężczynie konkursu finałowego Kobieta Przedsiębiorcza skierowanego do przedstawicielek kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi w województwie lubelskim poznaliśmy podczas niedzielnej gali w Urszulinie. Przez ostatnie cztery lata panie rywalizowały na płaszczyźnie kulinarnej i rękodzielniczej podczas konkursu Kobieta Gospodarna Wyjątkowa, a motywami przewodnimi były lubelskie jabłka, zioła i kasza oraz owoce miękkie. Teraz, w nowej odsłonie konkursu Kobieta Przedsiębiorcza musiały wyszukać i wykonać potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związanej z regionem lubelskim.
Od kwietnia do lipca stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich rywalizowały w 20 półfinałach na szczeblu powiatowym. Do finału zakwalifikowało się 60 z nich. Ostatecznie największe uznanie konkursowego jury zdobyły panie z KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim, które przygotowały kaczkę z jabłkami. Drugie miejsce zajęło KGW w Cycowie z bryzolem z jelenia, a trzecie KGW Malwianki z Kocka za szynkę gotowaną na sianie.
– Rozgrywki kulinarne w naszym województwie od lat gromadzą pokaźną liczbę kół gospodyń wiejskich, a śledzenie ich rywalizacji jest wspaniałym i pouczającym wydarzeniem – cieszy się Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego i składa gratulacje wszystkim kołom, które dostały się do finału. - Swoją pracowitością potwierdzają, że warto przekazywać bogactwo kulinarnego dziedzictwa – dodaje.
WYNIKI
- miejsce (7 tys. zł) - KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim (pow. janowski) za danie – kaczka z jabłkami,
- miejsce (5 tys. zł) – KGW w Cycowie (pow. łęczyński) – bryzol z jelenia,
- miejsce (3 tys. zł) – KGW Malwianki w Kocku (pow. lubartowski) – szynka gotowana na sianie
Wyróżnienia (po 1000 zł)
- KGW Nowe Zadybie (pow. rycki) – racuszki ze zsiadłego mleka,
- KGW w Sętkach (pow. radzyński) – knedle faszerowane po polsku,
- KGW Sami Swoi Zastawie Kolonia i Łany (pow. krasnostawski) – gołąbki z grzybami,
- KGW Zezulin Drugi (pow. łęczyński) – bułeczki z ziemniakami z nadzieniem śliwkowym,
- KGW w Tyśmienicy (pow. parczewski) – karp w śmietanie.