Trunek Adama Gąsiorowskiego z Lublina zdobył aż trzy nagrody podczas XII Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek.
Jury pod przewodnictwem Grzegorza Komendarka, kucharza i aktora z serialu "Złotopolscy” uznało poziom konkursu za wysoki. - Przy ocenie osiemdziesiątej nalewki smaki i aromaty wprawdzie się mieszały, ale zwycięska pigwówka zostanie mi w pamięci na długo. Jak parę innych - mówi Grzegorz Komendarek.
Pigwówka panieńska dostała Złote Nożyce Knajpy "U Fryzjera” - Grand Prix turnieju, Nagrodę Artystów i Dziennikarzy oraz prestiżowego Anioła Kresowej Akademii Smaku. - Nalewka stała pięć lat i doczekała się nagrody - mówi dr Adam Gąsiorowski.
Skąd nazwa trunku? - Jak dziewczyna nie wypiła, była panną, po wypiciu tej pigwówki panieństwo traciła - śmieje się autor najlepszej nalewki w Polsce.
W składzie jury profesjonalnego byli: Grzegorz Komendarek, Andrzej Witusik, technolog z lubelskiego Polmosu i Piotr Fąfrowicz, malarz z Kazimierza. Nagrodę Artystów i Dziennikarzy przyznali pigwówce: grafik Stanisław Bałdyga, Ryszard Montusiewicz, redaktor naczelny Radia Lublin i Magdalena Bożko z Dziennika Wschodniego.
NALEWKA PANIEŃSKA
1 kg owoców pigwy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i zasypać 1 kg cukru. Odstawić na trzy tygodnie. Zlać syrop i wymieszać z 2 litrami dobrej wódki. pozostałe owoce zmiksować, odcisnąć sok, dodać do nalewki razem z 1 laską wanilii. Odstawić na 6 miesięcy.