Dziś o godzinie 17, przy Lubartowskiej 77 w Lublinie, przy kawie i dobrej muzyce będzie można porozmawiać z Bartoszem Paluszkiewiczem, autorem książki „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie”. Spotkanie urozmaicą koncerty, pokaz parzenia kawy i wypieku cebularzy oraz pokaz zabytkowych pojazdów z okresu PRL.
Wielbicieli historii polskiej gastronomii i przedwojennej kuchni powinien zaciekawić wykład Paluszkiewicza, który opowie o kawie, zwyczajach kawiarnianych i polskich firmach zajmujących się importem ziaren.
Gość opowie również o swojej książce „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie”. Autor w kronikarski, szczegółowy sposób opisuje działalność niemal stu lokali gastronomicznych w przedwojennej stolicy. Przedstawia ich funkcjonowanie od kuchni. Razem z czytelnikiem wnika w pracę kelnerów, bufetowych, tancerek i zarządców, którzy byli najważniejszymi trybami w gigantycznej maszynie zwanej gastronomią.
Natomiast pracownicy Muzeum Wsi Lubelskiej opowiedzą o funkcjonowaniu przedwojennych karczm na wsi, o sposobie, w jaki mieszkańcy korzystali z przedwojennych restauracji.
A skoro już o 20-leciu międzywojennym, to nie może zabraknąć przebojów z tego okresu. Ewa Jagiełło i Stanisław Warchoła zaśpiewają zestaw przedwojennych przebojów w autorskich aranżacjach z wykorzystaniem instrumentów klawiszowych i syntezatorów. Przewidziano także jam session w klimacie jazz-swingu.
W programie jest także pokaz syfonów lubelskiej kawiarni Cyngwajs, ceremonia parzenia kawy w tygielku z Cezve Man, wypieku cebularzy, a na parkingu zaprezentują się samochody z czasów PRL.
Spotkanie odbędzie się jutro, w środę, 9 sierpnia, o godzinie 17. Wstęp na imprezę jest bezpłatny.