

Restauracja hotelu Montis w Poniatowej wprowadza do karty najsłynniejsze potrawy kuchni chorwackiej.

To „Meso ispod peke” i „Hobotnica spod peke”. Chorwacka peka to nie nazwa konkretnego dania; to sposób przyrządzania potrawy. Peka to rodzaj żeliwnej pokrywy ze specjalnym kręgiem z żeliwa, który pozwala zasypać pokrywę rozżarzonym węglem. Pod peką, w stalowym naczyniu piecze się w piecu opalonym drewnem mięso z warzywami lub ośmiornicę z warzywami.
- Kilka razy w ciągu roku jeździmy do Chorwacji. Kiedy pierwszy raz zjedliśmy w małej restauracji „Meso ispod peke”, zachwycił nas aromat wydobywający się z naczynia oraz soczystość doskonale wypieczonego mięsa. Potem okazało się, że na każdej uliczce piecze się jakaś peka - mówi Zbigniew Górka, właściciel Hotelu Montis.
Peki właśnie przyjechały z Chorwacji do Poniatowej. Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis, najpierw przygotował mięso z peki, potem ośmiornicę. Dania pod peką pieką się w piecu opalanym drewnem, który stoi w ogrodowym patio przy restauracji. Smak i soczystość potraw jest niezrównana. Żeby skosztować tych dań, trzeba je zarezerwować z jednodniowym wyprzedzeniem.