Dziś w południe na Starym Mieście w Lublinie startuje Jarmark św. Jacka. Smakami i zapachami będzie kusić ponad setka wystawców z Polski i Europy. Jednocześnie na Błoniach pod Zamkiem rusza Zielony Targ z pokazami, warsztatami i ekologiczną żywnością. A wieczorem do wzięcia będzie 150 golonek.
– Zapewniam, że będzie w czym wybierać. Od litewskich wędlin, przez węgierskie wina, po fantastyczne sery – mówi Robert Pływacz z Agencji Raki, producent festiwalu.
Wokół Trybunału Koronnego kolejne kramy, w których producenci ekologicznej żywności będą prezentować włoskie sery, greckie oliwki, bułgarskie pikle. Na najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekają szynki dojrzewające, belgijskie piwa i węgierskie wina. Mnóstwo pokus czeka na wielbicieli regionalnych przysmaków.
– Przywiozę prawdziwe sery owcze w kilku smakach – zapowiada Wojciech Komperda, którego wyroby otrzymały najwyższe wyróżnienie na salonie smaku w Turynie.
Nowością tegorocznej edycji jest Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem.
– Wśród wielu wydarzeń polecamy pokaz Grzegorza Łapanowskiego, gospodarza nowego programu Top Chef, Dżenettę Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty i Agnieszkę Filiks z kolekcją potraw kwiatowych – dodaje Pływacz.
Na błoniach stanie Chata Rybacka z potrawami z ryb, wędzarki i miasteczko zabaw dla dzieci.
Europejski Festiwal Smaku to także degustacje i pokazy kulinarne. Skosztujecie najlepszej dziczyzny.
Dziś o godz. 19.30 na terenie Starego Browaru przy ul. Bernardyńskiej 15 rozpocznie się Noc Golonkożerców i Artystów poświęcona Kazimierzowi Grześkowiakowi z degustacją 150 golonek.