Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?
Lebiodka pospolita, powszechnie znana jako oregano jest popularną przyprawą używaną do pizzy, sałatek oraz mięs.
Posiada wiele właściwości leczniczych. Stosuje się ją na kaszel oraz w leczeniu różnego typu infekcji. Roślina w swoim składzie posiada makro- i mikro-elementy, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości łagodzące infekcje dróg oddechowych.
Oregano stosuje się leczniczo w formie rośliny, a także olejku, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze. Dodatkowo jest dobrym środkiem odkażającym, wykrztuśnym i żółciopędnym. Posiada także istotne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Niestety przyprawa ta jest obecnie najczęściej fałszowaną rośliną w Unii Europejskiej.
Laboratorium Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie przeprowadziło badania oregano napływającego do Polski. Jak czytamy w biuletynie, w wyniku badania ustalono, że sfałszowanych było nawet 98 % paczek produktu. Podróbki pochodziły z Azji i Afryki, najczęściej z Turcji i Egiptu.
Wyniki badania wskazują, że oregano najczęściej fałszowane jest takimi przyprawami jak: liść laurowy, czystek, majeranek czy liść oliwki.
Eksperci wskazują, że oryginał powinien mieć gorzki smak i ziołowo-korzenny zapach. O podróbce może świadczyć również jej zaskakująco niska cena. Dlatego powinniśmy unikać zakupu oregano od niesprawdzonych firm.