W niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej pojawiło się ponad dwa tysiące łakomczuchów, którzy chcieli spróbować jak smakuje 121 produktów, które startowały w jubileuszowej X edycji wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
• W kategorii "produkty zwierzęce” nagrodzili: sekret Sapiehów Danuty Pietrusi z Kodnia i schab suszony po dołhobrodzku Małgorzaty Kujawy z Dołhobród.
• W kategorii "produkty roślinne” wygrała oliwa kodeńska Krystyna Krótkiewicz z Kodnia.
• W kategorii "napoje alkoholowe” jurorzy wyróżnili I miejscem orzechówkę Reginy Żyły z Olbięcina, a
• w kategorii "napój bezalkoholowy” napój żniwny Pawliny Maksymiuk z Perkowic.
Oprócz tego kapituła nominowała trzy produkty do ogólnopolskiej nagrody "Perła”. Są to: gruszka kraśnicka Janiny Bańki z Kraśnika, miętówka sarmacka, którą wystawiła parafia rzymskokatolicka pw. św. Anny w Kodniu i słonina po wiejsku Agnieszki Klimkowicz z Gęsi.