Karp w śmietanie i szynka z karpia to najlepsze specjały rybne V Dożynek Rybackich, które dziś odbyły się w podlubelskim Dworze Anna.
W pierwsze kategorii wygrał karp z Zajazdu Biesiada w Bogucinie. Karp z kaszą gryczaną z Villi Bohema w Kazimierzu zajął II miejsce, roladki łososia z ośrodka wypoczynkowego "eFeS FIRLEJ” - III.
Wśród potraw z gospodarstw rybackich największe wrażenie zrobiła szynka z karpia Haliny Daczki z Gospodarstwa Rybackiego "Pstrąg - karp”.
II miejsce - salceson z tołpygi z gospodarstwa rybackiego w Siemieniu a trzecie - wędzony pstrąg Haliny Daczki.
Swoją nagrodę przyznała publiczność (ponad 400 osób) - dostał ją Dwór Lwów w Garbowie za wyśmienitą kuchnię rybną.
- W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Do tej tradycji na Lubelszczyźnie wracamy - cieszył się Kazimierz Gajek, pomysłodawca święta ryb i gospodarz dożynek. (sz)