W ostatni weekend, podczas odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Polagra-Food, odbył się finał krajowego konkursu piekarzy, traktowany jako Mistrzostwa Polski. Jury oceniało trzy kategorie pieczywa: chleby i bagietki, pieczywo półcukiernicze oraz obiekt artystyczny, charakteryzujący dany region. To właśnie w tej ostatniej dyscyplinie Wiesław Kucia zdecydowanie pokonał rywali. Do wypieku herbu Lublina użył ciasta piernikowego, podczas gdy inni używali do swoich prac łatwiejszego do obróbki tzw. ciasta martwego (solonego). O zwycięstwie zdecydował też wygląd upieczonego koziołka.
- Piekarstwem pasjonowałem się już w szkole średniej - mówi W. Kucia, świeżo upieczony mistrz Polski. - Pierwsze kroki stawiałem pod okiem prof. Jadwigi Piotrowicz, a praktyki miałem w piekarniach Leszka Gajosa, Barbary Krzyszczak i Cezarego Sarzyńskiego.