Czyli I Festiwal Artystów, Dziennikarzy i Kucharzy odbędzie się dziś w Karczmie Rzym w Lublinie.
We wspomnianej Karczmie Rzym, położonej u wylotu al. Kraśnickiej (trasa na Rzeszów), w piątek, 18 listopada o godz. 18, szefowie kuchni z siedmiu wybranych restauracji Lubelszczyzny, takich jak: Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich, Karczma Roztocze w Obszy, U Elizy w Piaskach, Piec w Garbowie, Ulice Miasta w Lublinie, Hades w Lublinie, Karczma Rzym (gospodarze) przygotują stoły zastawione potrawami ze śledzi. A lubelskie VIP-y pod przewodnictwem prezydenta Zbigniewa Wojciechowskiego pokażą swoje autorskie potrawy. Kulinarne rozkosze zaprezentują także producenci rybnych smakołyków i hurtownie specjalizujące się w rybach. Będą degustacje, konkurs na najlepszą restaurację Lubelszczyzny, do której warto wpaść na śledzika - i niespodzianki z lubelskiego Polmosu. A my uchylamy rąbka tajemnicy i podajemy dwa superprzepisy.
Śledzie pod pierzynką
Wykonanie: Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę.
Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulkę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzy pierzynkę.
Smażone śledzie marynowane
1 szklanka octu winnego, 3 plasterki świeżego imbiru, 2 listki laurowe, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren gorczycy, sól, pieprz.
Wykonanie: Odfiletowane śledzie oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filety obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoty kolor. Ocet zagotować ze szklanką wody i przyprawami. Śledzie układać warstwami w szklanej salaterce, przekładając je cebulą. Zalać gorącą zalewą. Pyszności.