"Megobari. Otwarta kuchnia prawdziwej Gruzji" to nowa restauracja z ulicy Świętoduskiej 8. Dzięki niej szare do niedawna podwórko zmienia się, zapraszając do wejścia. Kusi też zapach kuchni pełnej bakłażanów i kolendry
Wszystko zaczęło się od wyprawy Sławomira Margola do Armenii i Gruzji. Po powrocie miłośnik tenisa stołowego trenował ze swoim przyjacielem, pierwszoligowym zawodnikiem z Zamościa, Ihorem Zavadskyi’m. Po meczu opowiadał o swojej wyprawie i o tym, że w tamtej części świata znalazł najlepsze jedzenie pod słońcem. I tak od słowa do słowa powstał pomysł założenia restauracji.
Do Lublina udało się ściągnąć Tarieli Kostrava, kucharza z Gruzji, który pracował w tamtejszych najlepszych hotelach i restauracjach. I tak powstał lokal Megobari tłumaczony jako „przyjaciele”.
- Zależy nam na smaku i na jakości – mówi Margol. – Mamy gruzińskie wina, soki od lokalnych dostawców i wyjątkową kuchnię pachnącą kolendrą i bakłażanem. W karcie mamy oczywiście chinkali, chaczapuri oraz dania z pieca tangur: szaszłyk, luka kebab i gruzińską ucztę wegetariańską. Są zupy charczo (pikantna z mięsem wołowym, ryżem i świeżymi ziołami) i chikirtma (rosół gruziński) oraz sałatki z wyjątkowymi sosami. I wiele, wiele innych.
Są też desery. Oprócz tych typowo gruzińskich także polskie: sernik brzoskwiniowy i szarlotka.
- To moje rodzinne przepisy. U nas tak zawsze jest w święta – śmieje się Przemysław Słowiński, menadżer restauracji, który serwowane tam wypieki przygotowuje wspólnie z Margolem. Wielu gości dziwi się, że „takie ciasta!” wychodzą spod ręki dwóch facetów. Wielu chwali, że oprócz kuchni potrafią też stworzyć wyjątkową domową i przyjacielską atmosferę.
– Mamy dużo pomysłów. Na wiosnę pewnie ruszymy z wyjątkowymi sałatkami, a jesienią z grzybami. Obaj uwielbiamy ich szukać więc i w restauracji będą świeże grzyby, które sami znajdziemy.
Wkrótce lokal znacznie się jeszcze powiększy. Obok powstaje sala. Wiosną, na podwórku na którym będzie fontanna pojawi się ogródek. Łącznie w restauracji zmieści się wtedy ponad 100 gości.
Megobari otwarte jest codziennie od godz. 7.30 (serwowane są wtedy dania śniadaniowe) do ostatniego klienta.