Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Agata Radzik prezentuje jedno z konkursowych dań: kotleciki z kaszy gryczanej podane w koszyczkach z ciasta
magazyn

Takiej kaszy gryczanej nie znaliście. Można zrobić nawet kiełbasę. Przepisy na niedzielę

Na zakończonym w zeszłą niedzielę w Janowie Lubelskim Festiwalu Kaszy i Żurawiny Gryczaki 2022 nagrodę Super Gryczaka zdobyła fantastyczna kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia przygotowana przez Jolantę Momot. A my mamy dla was przepis z pierwszej ręki na to wybitne danie.

Panuje mylne przekonanie, że jak grzyb jest jedzony przez zwierzę, owada lub ślimaka, jest grzybem jadalnym, co jest nieprawdą. Na przykład sarny, jelenie i dziki jedzą grzyby trujące. Trucizna, która potrafi zabić człowieka, nie szkodzi zwierzętom.
Magazyn

Maślaki, koźlarze i borowiki, czyli idziemy na grzyby. Co powinniśmy wiedzieć?

Często zdarza się, że ktoś przynosi na przykład same kapelusze, w koszyku są trzony oderwane od kapeluszy, wtedy nie jesteśmy w stanie tych grzybów zidentyfikować, ponieważ musimy mieć cały, dorosły okaz, żeby być pewnym diagnozy. Zdarzają się nam nawet takie sytuacje, że ktoś zrobił 40 słoików grzybków marynowanych, a następnie przynosi te grzyby do oceny – Rozmowa z Renatą Bezładą, klasyfikatorem grzybów świeżych z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]
magazyn

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]

Można z niej przyrządzić pyszne racuszki na śniadanie, ugotować świetną zupę, usmażyć frytki. A pestki z dyni i olej z dyni zdecydowanie warto mieć w kuchni.

Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego
magazyn

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej.

Dla laureatek powiatowego etapu to jeszcze nie koniec przygody z ogólnopolskim konkursem.

Gospodynie walczą o 25 tys. zł. Pieniądze ma dać im pstrąg

Gospodynie z Zagród w gminie Żyrzyn wygrały powiatowy etap ogólnopolskiego, kulinarnego konkursu „Bitwa Regionów”. Przygotowany przez nie pstrąg pokonał m.in. dania zaserwowane przez koła gospodyń z Tomaszowa i Skoków w gminie Puławy. Kucharki walczą o 25 tys. zł.

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]
magazyn

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.

Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak.
magazyn

Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity.

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię
Kulinarne inspiracje

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową
Kuchnia

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi.

Boczniaki na talerzu. Wybrane przepisy na dania z tymi grzybami
Magazyn

Boczniaki na talerzu. Wybrane przepisy na dania z tymi grzybami

Chrupiące ciasto, pasta truflowa, mozarella fior di latte, rukola, boczniaki i oliwa truflowa – oto pizza Tartufo z boczniakiem w roli głównej, która jest dla mnie smakowym arcydziełem. Z boczniaka można wyczarować fantastyczne potrawy.

Kalafior na widelcu. Najciekawsze przepisy
Magazyn

Kalafior na widelcu. Najciekawsze przepisy

Za sałatkę z surowego kalafiora z żółtym serem i orzeszkami piniowymi oddam wiele. Z dzieciństwa pamiętam delikatną zupę kalafiorową z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz ćwiartki gotowanego kalafiora polane bułką tartą z masłem. W osiemnastowiecznej książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance kalafior ma formę żeńską. Autor radzi, żeby kaulifiorę sadzić w ogrodzie jak inszą kapustę.

Dziś dzień targowy. Może warto kupić... twaróg. Przepisy, pomysły, inspiracje
Magazyn

Dziś dzień targowy. Może warto kupić... twaróg. Przepisy, pomysły, inspiracje

Twarożek z rzodkiewką i śmietaną, słynna „Awanturka”, kluski leniwe, biała pizza z twarogiem. Twaróg w Polsce ma swoje święto, regionalnych mistrzów w okolicach Janowa Lubelskiego, którzy wyrabiają serki w popiele i wielką tradycję.

Turniej nalewek w Dworze Anna. Szukali tej najlepszej
zdjęcia
galeria

Turniej nalewek w Dworze Anna. Szukali tej najlepszej

Po dwóch lat przerwy wrócił Turniej Nalewek i Kuchni Kresowej. Odbył się już po raz 14.

Domowa golonka na kilka sposobów. Przepisy
Magazyn

Domowa golonka na kilka sposobów. Przepisy

Przed wojną podawano ją na puree z grochu. Po wojnie rozsławił ją w Lublinie Kazimierz Grześkowiak, autor słynnego przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”. Golonka cały czas jest na topie. Dobrą golonkę spotkacie w kilku restauracjach Lublina i regionu. Ale równie dobrą da się przyrządzić w domu. Oto nasze propozycje

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Nie ma lepszej rzeczy pod koniec maja niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. Najlepsza jest z młodymi kartoflami, ale można ją także podać do schabowego czy mielonego. Co jeszcze można ugotować z młodej kapusty? Oto nasze inspiracje.

Zamość. Pyszności na talerzu i w karafce. Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza”

Zamość. Pyszności na talerzu i w karafce. Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza”

Zamość bez czerwcowego Jarmarku Hetmańskiego? Niemożliwe. Jarmark bez konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza”? To też nie może się wydarzyć. Organizatorzy imprezy planowanej na 4-5 czerwca zaprasza do udziału w kulinarnych zmaganiach.

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]
Magazyn

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]

Jego listki zastąpią rukolę, a marynowane pąki kapary. Żółte kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym smakują jak najlepsze racuszki. A miód mniszkowy powinien być w każdej apteczce.

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Do Polski trafiły za sprawą królowej Bony, która wprowadziła do naszej kuchni kalafiory, karczochy i właśnie szparagi. Szparagi stały się ulubioną jarzyną i prawdziwym skarbem w kuchni. A ponieważ najlepiej smakują w maju, podpowiadamy jak je przyrządzić.

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę
Kuchnia

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę

Nalewka na pędach sosny, zwana sosnówką to jeden z największych skarbów przedwojennych apteczek, w których przechowywano medykamenty dla zdrowotności. Początek maja to dobry czas, żeby nastawić nalewkę z kwiatów mniszka, z czosnku niedźwiedziego, z pokrzywy i sosnówkę.

Pyszności z pozostałości. Jak zagospodarować to co zostało po świętach? [przepisy]
Magazyn

Pyszności z pozostałości. Jak zagospodarować to co zostało po świętach? [przepisy]

Po świętach w lodówce zostały wędliny, pieczone mięsa, trochę żółtego sera. Aż się prosi, żeby przyrządzić smaczną fasolkę po bretońsku na wiejskiej i boczku, ugotować orzeźwiający forszmak. – Albo upiec quiche. To najsmaczniejszy sposób na zagospodarowanie tego, co zostało po świętach – mówi Elżbieta Cwalina, pasjonatka francuskiej kuchni

Głowizna, jagnięcina i śniadanie na wiele godzin. Tak jadano wieki temu
Magazyn

Głowizna, jagnięcina i śniadanie na wiele godzin. Tak jadano wieki temu

Na staropolskim stole wielkanocnym musiało znaleźć się dużo ciast. Ciasto z masłem i jajami było symbolem Wielkanocy – ROZMOWA z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, badaczem historii kuchni staropolskiej

Sałatka i czekolada. Czyli nie każdy stół wielkanocny jest taki sam
Magazyn

Sałatka i czekolada. Czyli nie każdy stół wielkanocny jest taki sam

Jak Belgowie spędzają święta? – To rodzinny, domowy czas – mówi Jean Bos. – Nie ma wielkanocnego stołu, obficie zastawionego przysmakami, jak w Polsce. Jest obiad, który składa się z przystawki, zły, dania głównego i deseru

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens
Magazyn

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens

Mięsa jem niewiele. Zrobię białą kiełbasę z miodem, żeby tradycji stało się zadość. I upiekę dużo mazurków – mówi Monika Mikołajczuk, redaktor prowadząca pismo „Kraina Bugu”.

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska
Magazyn

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Konstanty jest inżynierem mechanikiem, Larisa skończyła Akademię Sztuk Pięknych we Lwowie na kierunku projektowanie odzieży. Od czterech lat prowadzą w Poniatowej małą restaurację „Miło Smaki Kaukazu”

Arkadiusz i Monika Krzesiakowie, restauracja Uwędzona Inaczej
Magazyn

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium