Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Jeszcze można zdążyć ze śledziem. Pięć najlepszych przepisów
Magazyn

Jeszcze można zdążyć ze śledziem. Pięć najlepszych przepisów

Ta skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tata. Może być na zimno i na gorąco.

Największą sztuką jest powtarzalność smaku i jakości – podkreśla Sławomir Wołoszyn

Jak sobie zrobisz, tak masz. Przepisy na mistrzowskie domowe wędliny z piekarnika

Najpierw grał w młodzieżowej reprezentacji Polski w rugby. Dwukrotnie walczył w mistrzostwach świata. Teraz robi mistrzowskie wędliny. W kwestii wędzenia jest prawdziwym wirtuozem. Sławomir Wołoszyn zdradza nam autorskie receptury na domowe wędliny z piekarnika.

Wszystkie restauracje podniosły ceny, tak samo jest w Magii Na Starym Mieście

Wigilia i święta na wynos w Lublinie. Catering świąteczny też podrożał. Sprawdź ceny

To już ostatnia chwila, żeby złożyć zamówienie na świąteczny catering. Sprawdzamy, czy w związku z szalejącą inflacją za potrawy na wigilijny stół zapłacimy sporo więcej.

Pomysł na obiad. Kurczak nie musi być nudny. Po polsku, węgiersku i wietnamsku

Pomysł na obiad. Kurczak nie musi być nudny. Po polsku, węgiersku i wietnamsku

Jemy je chętnie i często. Na obiad i w restauracji. Najlepsze dania z kurczaka.

Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna na Karpiowe Potyczki przyrządzi flaczki z karpia
magazyn

Karp pijany czy imbirowy? Propozycje na niedzielny obiad

Dzisiaj o godzinie 12 w Dworze Anna odbędą się Karpiowe Potyczki. W sekrety przyrządzania karpia wprowadzą gości Kamil Klekowski, szef kuchni w Mobilnej Akademii Kulinarnej i Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna. A my mamy dla was autorski przepis Pawła na flaczki z karpia i zestaw przepisów na smaczne dania z tej ryby

Kotlet na widelcu. Może być de volaille, po zamojsku albo ze śledzia
Magazyn

Kotlet na widelcu. Może być de volaille, po zamojsku albo ze śledzia

W lubelskiej restauracji „Przystań” można zjeść słynny kotlet de volaille, który wymyślił Marie-Antoine Carême. W restauracji 2 Pi Er szef Kuba Piętowski smaży kotlety schabowe z kostką tak, jak radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa. W Zamościu nadal podaje się kotlety po zamojsku tak lubił Józef Czechowicz. Oto najciekawsze przepisy na kotlety nie tylko z mięsa.

Bigos na widelcu na kilka sposobów. Jak zrobić ten najlepszy?
Magazyn

Bigos na widelcu na kilka sposobów. Jak zrobić ten najlepszy?

Bigos gotuje się kilka, a nawet kilkanaście godzin. Im dłużej, tym lepiej. W dodatku z dnia na dzień nabiera smaku. Żeby zrobić dobry bigos, trzeba znać kilka zasad. A potem już zostaje jego skomponowanie w garnku. Możecie zrobić bigos hultajski, litewski, myśliwski i węgierski. Albo swój.

A może zjeść jak Piłsudski? Co serwowano marszałkowi?
magazyn
galeria

A może zjeść jak Piłsudski? Co serwowano marszałkowi?

Co jadł Piłsudski, a co Wieniawa? Obaj byli w Lublinie. Zamieszkali w nieistniejącym hotelu Victoria, słynącym z najlepszej kuchni w mieście. Marszałek jadał skromnie, bez fanaberii. Generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski był smakoszem, jadał z fantazją. Co mogli zamówić w Victorii?

Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy
Magazyn

Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy

W piątek wystartowała w całej Polsce 13. edycja akcji „Gęsina na św. Marcina”, w tym roku dedykowanej rodzimej rasie gęsi biłgorajskiej. Na zaproszenie Jacka Szklarka, szefa Slow Food Polska w naszym regionie, dania przygotują Tomasz Gregorowicz z Kuchni Otwartej, Jarosław Zawadzki z Tinto, Tomasz Tarka z Perłowej Pijalni Piwa oraz Sławomir Piwowarski, Monika Urban i Edyta Zielonka z restauracji Niebo i Las w Łąkach koło Wąwolnicy.

Od lewej: Bożena Barczyńska, Anna Sadowska, Joanna Iwanejko i Joanna Czajkowska z KGW „Wereszczynianki”
Magazyn

W Wereszczynie „dobrze pił i jadł” Mikołaj Rej

Aż się wierzyć nie chce, że w Wereszczynie koło Urszulina Mikołaj Rej „dobrze pił i jadł”, o czym wiemy z relacji księdza Józefa Wereszczyńskiego, biskupa kijowskiego. Poeta przyjeżdżał do Wereszczyna, żeby polować i zjeść. A o tym, że i dziś można w Wereszczynie dobrze zjeść przekonują „Wereszczynianki”, które robią wereszczyńskie cebularze, poleską babkę i miodownik Mikołaja Reja.

Tak podaje się golonkę w Karczmie Biesiada w Wojciechowie

Gdzie na golonkę w Lublinie?

Jesienią golonka smakuje najlepiej. Choć znajdziecie ją w karcie niemal każdej restauracji, to trafić na dobrą golonkę wcale nie jest łatwo. Podpowiadamy, gdzie warto zamówić golonkę w Lublinie, a gdzie w regionie. Oto nasz top 10

Zdjęcie ilustracyjne
Magazyn

Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania

Na słynnych ucztach Lukullusa podawano smażone kwiaty dyni w cieście oraz dynię w miodzie. W staropolskiej kuchni dynie łączono z agrestem, szafranem i kardamonem. A dziś w najlepszych restauracjach podaje się aromatyczną zupę z dyni, rozgrzewające leczo i słodki sernik.

Cepeliny

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki są z ogniska. W dalszej kolejności idą placki ziemniaczane, leniwe, kotlety i pierogi ziemniaczane i zupy ziemniaczane. Ziemniaki najlepiej smakują jesienią.

Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]
Magazyn

Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]

Grzyby były podstawą staropolskiej kuchni. W wydanej właśnie książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance znajdują się intrygując przepisy na dania z grzybami w roli głównej

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe
Magazyn

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe

Dlaczego warto robić przetwory domowe? Bo są smaczne i zdrowe. Jak się za to zabrać? Oto nasze podpowiedzi i sprawdzone przepisy.

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem
Magazyn

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem

Życie uczy uważności. Uważność to pracowitość, to kompetencja, to pokora wobec pracy – Rozmowa z Łukaszem Łobejko, szefem kuchni restauracji „Kuźnia” w Lublinie, zdobywcą tytułu Good Chef 2021 na Europejskim Festiwalu Smaku.

Ryby są jednym z filarów polskiej kuchni
Magazyn

Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne

Jesień to najlepszy czas na nieśpieszne wycieczki kulinarne. Dziś zabieramy was na lubelskie Polesie, krainę pachnącą miodem i nadbużańskimi ziołami, gdzie można zjeść poleskie ossobuco i wędzusia sosnowickiego

Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny
zdjecia
galeria

Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny

Masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, pierogi z ziemniakami i cebulą nazywane „kryzysówkami” i ocet jabłkowy bełżecki to nowe produkty tradycyjne z województwa lubelskiego. Na ministerialnej liście znajduje się obecnie 236 pozycji z naszego regionu, co daje nam drugie miejsce w kraju za Podkarpaciem.

Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć
Zdjęcia
galeria

Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć

Jeżeli nie macie jeszcze planów na dzisiejsze popołudnie, to kierujcie się do Zamościa. Na tutejszym runku trwa największy festiwal win polskich i produktów regionalnych.

Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie
zdjęcia
galeria

Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie

Miód, kiełbasy i inne produkty regionalne można było skosztować w Muzeum Wsi Lubelskiej. Jednak to chleb był w niedzielę tu gwiazdą.

Wypiek tradycyjnego chleba bez zakalca i odstającej skórki wymagał wiedzy i ogromnego doświadczenia. A i tak chleb mógł się nie „wydarzyć”
Magazyn
29 sierpnia 2021, 10:00

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie

W niedzielę, 29 sierpnia o godzinie 10 w Muzeum Wsi Lubelskiej będziecie mogli spróbować kilkudziesięciu rodzajów chleba. Jarmark produktu regionalnego, barwne stoiska, pokazy, degustacje i warsztaty na Święcie Chleba są znakiem, że darzymy chleb szacunkiem, chcemy dzielić się nim z bliskimi i tęsknimy za dobrym chlebem.

Szef Ivan chce w Lublinie łączyć rodzinne smaki Kresów z kuchnią europejską i historią Lublina. W restauracji Niepospolita stworzył rodzaj laboratorium, w którym jak w wielokulturowym tyglu łączy smaki

Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Ivan, młody szef kuchni z restauracji Niepospolita w Lublinie, chce zinterpretować złote przeboje przedwojennej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł krem z raków i klasyczne pielmieni. Czas na kulinarną podróż w czasie.

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba
magazyn

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba

Najbardziej polską rybą jest śledź. W dodatku jest obecny w naszej kulturze od zawsze. Najsłynniejszym daniem ze śledzia jest w Polsce śledź po japońsku. Nie ustępuje mu sławą śledź po swaryczowsku. Oto najciekawsze przepisy na dobrego śledzia.

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy
Magazyn

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy

Mogą być z mięsem lub bez. Zawijane w liści kapusty albo winogron. Gruzińskie, lubelskie, ormiańskie, węgierskie. Łączy je jedno: Polacy uwielbiają gołąbki. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie w poszukiwaniu przepisów na smaczne gołąbki.

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para
Magazyn

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium