Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kwitną lipy, dojrzewają porzeczki, czereśnie i trześnie mają najpełniejszy smak. Za chwilę wiśnie osiągną apogeum smaku
Nostradamus nazwał go zielem rozweselającym serce i duszę. Jego niebieskie kwiatuszki znajdziemy na gobelinach. Sławny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „Ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Okazuje się, że świeże listki ogórecznika mają smak ogórków z cebulą. Chłodnik i ogórecznik to dobrana para.
Wakacje to najlepszy czas, żeby zasiąść w przydrożnym barze i zjeść coś dobrego. W kategorii takich przybytków kulinarnych pojawił się mocny gracz. Tuż za Nałęczowem, nad Bystrą ormiańskie szaszłyki i kebaby szykuje pan Owik. W Nałęczowie mówi się, że w niedzielę zapach z grilla dociera na stadion LKS Cisy i wybija z rytmu drużynę przeciwnika. Jedzenie jest doskonałe i warto pojechać tam po to, żeby podpatrzyć sztuczki i sekrety mistrza, jakim jest Owik.
Jedno z najsłynniejszych litewskich dań pojawiło się w restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Podłużne, wrzecionowate „kluchy” z ziemniaczanego ciasta wypełnione są mięsnym farszem. Po wylądowaniu na półmisku ozdabia się je złocistymi, chrupiącymi skwarkami.
Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a przeciwników trzech. Sprawdzamy, jak mocni są w kuchni. Czy wygrają z naszym żurkiem i schabowym z kapustą?
10 lubelskich restauracji otrzymało tytuł Miejsca Inspiracji na lata 2021-2022. Na liście najlepszych lubelskich lokali są zarówno te, które utrzymują się w ścisłej czołówce od lat, oraz docenione po raz pierwszy.
Choć to jeden z najmniejszych regionów w Polsce, to ma bogatą historię i jest idealnym miejscem do ukojenia zszarganych nerwów. Kusi turystów wspaniałą, wielokulturową kuchnią. Jaki jest smak Polesia? Niebywały.
Smaków z różnych zakątków świata będzie można próbować przez cały weekend. Od 4 do 6 czerwca na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur parkować będą food trucki w ramach Street Food Polska Festival.
W kolejce do kuchni czeka młoda rzodkiewka, rabarbar, pokrzywa, szpinak i truskawki. Fanaberia z rabarbaru, zupa z rzodkiewki, poemat ze szpinaku, pierogi z truskawkami, kwiaty bzu czarnego w cieście, tort z pokrzywy to nasze wiosenne propozycje na weekend
Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.
To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?
Dawno nie widziany ruch i gwar wrócił na plac Łuczkowskiego w Chełmie. Miesiące covidowej pustki szybko wypełnili amatorzy orientalnej gastronomii. Wszystko za sprawą weekendowego karawaningu foodtrucków, który właśnie zawitał do Chełma.
Japońskie, hiszpańskie, tybetańskie. Do niedzieli można skosztować najbardziej wyszukanych pierogów.
Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.
Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.
Na Listę Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa trafiły: krężałki księżpolskie, kulasza z Księżpola oraz zupa jabłkowa hrubieszowska. Wszystkie pochodzą z Lubelszczyzny.
Kupiłeś ostatnio parówki w Lidlu? Sprawdź numer partii, bo Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o wykryciu bakterii.
Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów
Dziś Europejski Dzień Śniadania. Wszyscy wiemy, że powinien to być najwartościowszy i najlepiej zbilansowany posiłek. Często jednak je omijamy z braku czasu i pomysłu. Oto 7 propozycji na zdrowe rozpoczęcie dnia.
Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia. Oczywiście, by spełniać swoją rolę, musi być zdrowe i pożywne. Jakie błędy najczęściej popełniamy w tej kwestii? Sprawdź 6 szkodliwych nawyków śniadaniowych. Czy wiedziałeś, że sok grejpfrutowy może znacznie wzmocnić działanie przyjmowanych leków, a nawet 1 kawałek bekonu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
Jesiotr wychodzi czasami z morza do rzek wielkich, a u nas do Wisły, Dniepru, dla wody słodkiej – pisał Samuel Bogumił Linde, autor monumentalnego Słownika języka polskiego. W zbiorze przepisów kulinarnych spisanych w 1757 r. dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Różanki znajdziemy fantastyczny przepis na barszcz z klopsikami rybnymi.
Młodziutka pokrzywa już zieleni się w ogrodzie, listki niedźwiedziego czosnku są całkiem duże, mniszek lekarski prosi się na sałatkę... Lista wiosennych przysmaków jest całkiem długa.
Jeśli zostanie wam jedzenie po świętach, nie trzeba go wyrzucać. Potrawy można przynieść do Jadłodzielni.
Jeszcze w tym roku w prestiżowej serii Monumenta Poloniae Culinaria ukaże się książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance. Rękopis został odnaleziony w Kijowie, dzieło zawiera ponad 1000 przepisów. Wraz z Sylwestrem Lisem, szefem kuchni Atmosfera Caffe we Włodawie zajrzeliśmy do książki...
Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgów, dzieli się przepisami na wielkanocne jajka faszerowane.