Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 września 2022 r.
9:31

Sport, tradycja i jedzenie. Co na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie ugotują znani i lubiani?

9 0 A A
Od lewej: Kinga Achruk, Jan Kuroń, Sofia Ennaoui i Roman Szymański<br />
Od lewej: Kinga Achruk, Jan Kuroń, Sofia Ennaoui i Roman Szymański
(fot. Materiały organizatora)

Co ugotuje na Europejskim Festiwalu Smaku koszykarz Roman Szymański, a co lekkoatletka Sofia Ennaoui? Czym zachwyci smakoszy Jasiek Kuroń, co przyrządzi Kinga Achruk, ikona polskiej piłki ręcznej?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

„Lubelskie. Prawdziwe jedzenie” to hasło 14. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. – Lubelskie słynie z wyśmienitego jedzenia, niezwykłych produktów, zróżnicowania i oryginalności potraw oraz ich smaku. Długa, nieprzerwana jak w wielu innych regionach tradycja, bogata historia i zasoby naturalne stworzyły niezwykłą kombinację, starannie pielęgnowaną, ciągle na nowo odkrywaną i z dumą pokazywaną światu. Takie dziedzictwo jest ważne i staje się nim, gdy jest żywe, gdy się zmienia i znajduje różne zastosowania – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który przyjedzie na festiwal, by pogotować z Jaśkiem Kuroniem i opatrzyć pokaz komentarzem historycznym.

Roman Szymański

Reprezentuje barwy Polskiego Cukru Pszczółki Startu Lublin od sezonu 2017/18. Przez te lata zdobył zaufanie i sympatię lubelskich kibiców.

– Przygodę z gotowaniem zacząłem od pomagania mamie w kuchni jako kilkuletni chłopiec. Dostawałem proste zadania, obranie warzywa, zlepienie pierogów oraz wylizanie miski po polewie czekoladowej. Bardzo lubiłem też nasz wspólny czas – mówi znakomity koszykarz, który pojawi się na Scenie Smaku na Starym Mieście w Lublinie w piątek około godziny 18.

Szymański ceni polską kuchnię domową. Co lubi ugotować? – Moje menu to pasty, kremy z warzyw, lubię także upiec ciasto z owocami sezonowymi. Nie mam swojego ulubionego dania, lubię wiele potraw. Łatwiej wskazać mi coś czego nie lubię: to grzyby i owoce morza.

Na scenie smaku potowarzyszą mu młodzi kucharze z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 i II Liceum Ogólnokształcącego we Włodawie, gdzie istnieje kierunek „Technik żywienia i usług gastronomicznych”. Wszystko po to, żeby zaprezentować prawdziwe jedzenie czyli kuchnię regionalną w najlepszej odsłonie.

Włodawska zupa jak u Salci

Składniki: 2 litry bulionu z kaczki, 50 dag mięsa z bulionu, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 4 ząbki czosnku, 8 dag masła, garść rodzynek, 4 łyżki konfitur porzeczkowych, 1 łyżka miodu, listek laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, słodkiej papryki i majeranku, sól i pieprz.

Wykonanie: ugotować bulion na kaczce. Odcedzić. Dodać pokrojone warzywa. Kiedy będą al dente, dodać porwane na kawałki mięso z bulionu. Wrzucić listek i ziele. Zagotować. Pokrojoną cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle, wrzucić do zupy wraz ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Po 10 minutach dodać rodzynki, konfitury, miód i przyprawy. Gotować 5 minut pod przykryciem. Na talerzu posypać cynamonem.

Sofia Ennaoui i Jasiek Kuroń

Ona zachwyca wynikami, on świetnie gotuje antenie Dzień Dobry TVN. Razem pogotują w sobotę 10 września o 19.30 na Scenie Smaku.

Choć jest bardzo zajęta i na co dzień służy w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu, to Sofia Ennaoui, gwiazda Sekcji lekkoatletycznej AZS UMCS Lublin przyjęła zaproszenie do udziału w Europejskim Festiwalu Smaku. Rekordzistka Polski na 1000 metrów ostatnio powiększyła swój dorobek o kolejny medal: brąz w biegu na 1500 metrów na Mistrzostwach Europy.

Czy Zosia, córka Polki i Marokańczyka, dobrze gotuje?

– Sprawdzimy – mówi Jasiek Kuroń, który jest kulinarną gwiazdą 14. edycji festiwalu. – Gotuję, bo nic innego nie sprawia mi tak wielkiej frajdy w życiu. Uczyłem się gotować m.in. w szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie oraz od szefów kuchni m.in. w Hiszpanii, Portugalii i Francji – pisze na swojej stronie internetowej: kuron.com.

Co ugotują razem? Na pewno odwołają się do ogrodowego wątki festiwalu, który w tym roku kładzie nacisk na jedzenie roślinne.

A my mamy przepis Jaśka Kuronia.

Curry z jesiennych warzyw

Składniki: garść brukselki, 1 marchewka, 1 cebula, kawałek selera, kawałek dyni np. Hokkaido, pół cukinii, ćwiartka brokułu, puszka mleczka kokosowego 5-7% tłuszczu 400 ml, 3-4 liście limonki kaffir, kopiata łyżeczka żółtej pasty curry, łyżka oleju kokosowego, sól. Omlet: 2 jajka, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól, łyżeczka oleju kokosowego.

Wykonanie: po pierwsze na oleju kokosowym podsmaż połówki brukselki, półplasterki marchewki oraz cząstki cebuli i selera. Następnie, gdy warzywa się zarumienią dodaj dynię pokrojoną w dużą kostkę. Po kilku minutach smażenia dodaj cukinie pokrojoną podobnie do dyni oraz różyczki brokułu. Wlej mleczko kokosowe, następnie wsyp liście limonki kaffir. Duś 10-12 minut na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie posiekaną kolendrę wymieszaj z posolonym rozmąconym jajkiem. Usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Curry podawaj z kolendrowym omletem lub klasycznie z białym ryżem. Rozgrzewające curry z jesiennych warzyw jeden z lepszych pomysłów jak spożytkować dary natury. Potrawa jest aromatyczna, sycąca i delikatnie pikantna (za kuron.com)

Kinga Achruk

Rozgrywająca MKS-u FunFloor Lublin jest ikoną polskiej kobiecej piłki ręcznej, ma na swoim koncie ponad 200 występów w narodowej reprezentacji. Lubi gotować, ale rzadko ma na to czas. Sama przyznaje, że chętnie korzysta z ofert diety pudełkowej. Zawsze chętnie pojawia się w rodzinnym domu na gołąbki swojej mamy. W wolny weekend lubi pójść z rodziną do jednej z lubelskich restauracji. Docenia też smak cebularza na Starym Mieście.

W gotowaniu potowarzyszą Kindze uczniowie z Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Co ugotują wspólnie? Danie, w którym w głównej roślin wystąpią miód, jesienne kwiaty.

– Mamy w planie anielski deser, czyli glazurowane owoce w miodzie. Zgodnie z legendą, że Archanioł Michał podarował ludziom arcydzięglem, a staropolskiej kuchni łodygi arcydzięgla kandyzowano – mówi Anna Szcześniak, opiekun młodych techników żywienia. Na Scenie Smaku Kinga Achruk pogotuje w niedzielę, 11 września, po godzinie 18.

Jeden festiwal, trzy jarmarki

Jak co roku na Starym Mieście w Lublinie będziemy świętować radość spotkania, radość smakowania, radość wspólnych chwil przy festiwalowych kramach. W tym roku zapraszamy na 3 jarmarki: • Jarmark produktu regionalnego i lokalnego na Placu Łokietka (od piątku 9 września do niedzieli 11 września) • także w weekend Jarmark Tradycji na Szambelańskiej • Trybunalski Jarmark Inspiracji na Starym Mieście ( od środy 7 września do niedzieli 11 września).

Będą na Placu Łokietka smaki lubelskie i ukraińskie. Na Szambelańskiej swojskie jedzenie: sery, wędliny, wypieki, pieczywa. Na Jarmarku Trybunalskim będziecie mogli kulinarnie odwiedzić smakowite zakątki Europy i Polski, skosztować węgierskich wędlin i polskich oscypków od Wojtka Komperdy, będą tureckie baklawy i greckie oliwki.

Janusz Dwornicki, producent jarmarku zadbał o to, aby w czym na straganach wybierać. Po raz drugi na jarmarku pojawi się Piotr Michalski, legendarny restaurator z Poznania, którego tubalny głos „Ostrygi, świeże ostrygi” ściąga prawdziwych smakoszy.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium