Upieczone na zamówienie, albo kupione w sklepie baby, mazurki i serniki mogą być dla wielu pań domu dobrym rozwiązaniem,
Najtaniej w ciasta można się zaopatrzyć w wielkich sklepach, które już od tygodnia sprzedają babki wielkanocne i inne wypieki. Przy takich zakupach radzimy jednak dokładnie sprawdzać datę produkcji i termin przydatności do spożycia.
Ale jeszcze dziś i jutro zdążymy zaopatrzyć się w bardziej wykwintne ciasto w markowych cukierniach, które nareszcie są i w Lublinie. Uwaga! Sprzedaż ciast kończy się w sobotę o godz. 14.
Dla orientacji podajemy ceny typowych ciast niektórych wytwórców.
Baby
• W cukierni Skierka (sprzedaż w cukierni w pasażu handlowym przy ul. Wileńskiej i w sklepach LSS) - 4,50 zł/300 g.
• Babka piaskowa z cukierni Williams (Krakowskie Przedmieście 39) - 22 zł/kg.
• W cukierni Bab's (ul. Puławska 5a) ciasta są na sztuki: babka drożdżowa lub orzechowa po 45 zł (gigant), szwarcwaldzka lub marchewkowa (skład: orzechy laskowe, marchew, rodzynki moczone w rumie, mąki prawie wcale) - 30 zł za 15 porcji.
• Drożdżowa babka włoska Fior di Colombo w Realu - 14,99 zł/500 g.
W Babim Lecie (ul. Głęboka 8a) pieką ciasta na zamówienie: babka marmurkowa - 15 zł/szt., babka drożdżowa - 10 zł/szt., babeczka (do poświęcenia) marmurkowa - 3 zł/szt., serowa - 2,50 zł/szt.
Mazurki
• Williams: bakaliowe, miodowe, piernikowe i makowe po 10 zł/300 g.
• Skierka: różne rodzaje w cenie 18,90 zł/kg.
• Bab's: mazurki serowe, czekoladowe, bakaliowe, orzechowe, cytrynowe po 50 zł/blacha (na 24 porcje).
• Babie Lato ma w ofercie mazurki orzechowe i kaimakowe po 50 zł/blacha, pomarańczowe po 40 zł/blacha i waflowe po15 zł/szt.
Pascha
Cukiernia Williams sprzedaje ciasta "od ręki”, albo na zamówienie. Jeśli zakup kosztuje więcej niż 80 zł, dostawa do domu jest bezpłatna. Zaliczki nie są potrzebne, zamówienia także telefoniczne: 502 548 024. Również przez telefon zamawiać można ciasta w cukierni Bab's (tel. 533 20 87). W Ambasadorze, Babim Lecie i Skierce słodkości zamawiać trzeba osobiście.