Właściciele obiektów noclegowych omijają przepisy i nie rejestrują ich u marszałka. Za takie praktyki grozi im tylko niewielki mandatami.
- Każdy obiekt hotelarski z wyjątkiem pól biwakowych, musi być zgłoszony do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa - informuje Maria Starszuk z delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Zamościu.
Inspektorzy handlowi wzięli pod lupę pięć obiektów noclegowych w mieście i gminie Zamość. Efekt? Ani jeden nie przestrzegał przepisów ustawy. - Żaden z kontrolowanych hoteli, hotelików, moteli i motelików nie był ani hotelem, ani motelem. Na zewnątrz powinny pojawić się inne szyldy, np. pokoje gościnne - wskazuje Starszuk.
Właściciele kontrolowanych hoteli i moteli nie mieli decyzji marszałka na ich prowadzenie. - Dlatego żaden z tych obiektów nie mógł używać ani chronionej prawem nazwy rodzajowej: "hotel”, "motel”, ani też zdrobnienia tej nazwy: "hotelik”, "motelik”, która może wprowadzać klientów w błąd - mówi Maria Starszuk.
Inspekcja handlowa skierowała do sądu dwa wnioski o ukaranie właścicieli hotelików i motelików, natomiast na właścicieli obiektów hotelarskich podszywających się pod hotele i motele posypały się mandaty karne do 300 zł.
- Zobowiązaliśmy też przedsiębiorców, aby zmienili szyldy - mówi Maria Starszuk.
Co na to klienci? - Podszywanie się pod hotele, to zwykłe draństwo - mówi Adam Janicki z Warszawy, którego spotkaliśmy w weekend w Zamościu. - Trzeba tępić te praktyki.
Usługi hotelarskie można świadczyć w innych obiektach, np. gospodarstwach agroturystycznych, kwaterach czy pokojach gościnnych, gdzie wymagania odnośnie wyposażenia są znacznie niższe. Takie obiekty są ewidencjonowane przez wójtów, burmistrzów lub prezydentów miast.
Gwiazdki nie za darmo
Po spełnieniu określonych wymagań co do wyposażenia i zakresu świadczonych usług dany obiekt zostaje zaszeregowany do odpowiedniego rodzaju i kategorii. Ma tu znaczenie jego wielkość, rodzaj wentylacji i ogrzewania, ilość wind czy wielkość i wyposażenie pokoi np. w dostęp do Internetu. Liczą się też dodatkowe usługi np. gastronomiczne czy odnowy biologicznej.