W poniedziałek i we wtorek tłem dla "Polskiego turnieju wypieków” będą renesansowe kamienice na Rynku. W połowie lipca ruszyła produkcja programu "Polski turniej wypieków” Gospodarzami będą Marta Grycan oraz Piotr Gąsowski.
Każdy odcinek programu będzie poświęcony innej grupie cukierniczych przysmaków. Wśród nich znajdą się m.in.: tarty, serniki i tradycyjne polskie specjały, takie jak mazurki. Oceniać będzie je jury złożone z najlepszych polskich cukierników. Będą to Bożena Sikoń, Szefowa Pracowni Cukierniczej tortownia.pl oraz mistrz świata w cukiernictwie, Tomasz Deker.
Razem z prowadzącymi, Martą Grycan i Piotrem Gąsowskim, uczestnikami i jury konkursu widzowie będą w każdym odcinku programu przenosić się w inną część Polski, dzięki czemu poznają nie tylko regionalne smaki, ale i przepiękne krajobrazy i architekturę Dolnego Śląska, Kaszub czy Suwalszczyzny.
Ekipa filmowa odwiedziła już neogotycki pałac w Paszkówce koło Krakowa, zespół pałacowy w Wojanowie oraz Sejny. W planach jest jeszcze Pułtusk i jego najdłuższy w Europie rynek. Dzisiaj i we wtorek program gościć będzie na renesansowym Starym Mieście w Zamościu.
– W ciągu kilku ostatnich lat Polacy bardzo rozwinęli się kulinarnie, zawód kucharza zyskał na prestiżu, a gotowanie coraz częściej jest uznawane za sztukę. Nadszedł czas, żeby przyjrzeć się bliżej zdolnościom cukierniczym Polaków. Mam nadzieję, że dzięki temu programowi uda nam się znaleźć kilka prawdziwych talentów – mówi Marta Grycan, współprowadząca program i jednocześnie właścicielka warszawskiej cukierni.
"Polski turniej wypieków” oparty jest na oryginalnym formacie Love Productions zatytułowanym "The Great British Bake Off”, który był emitowany przez BBC2, błyskawicznie stając się hitem w Wielkiej Brytanii i generując "modę na pieczenie”. Polską edycję programu produkuje firma Endemol. Premiera programu już w październiku na antenie stacji TLC.