W tym konkursie naprawdę można zazdrościć jurorom. Bo mają okazję kosztować wyjątkowych pyszności. W tym roku podniebienia członków komisji zdobyły chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą, słodka hucułka oraz nalewka z lawendy.
Te dania i napoje wygrały w konkursie „Smaki Zamościa i Roztocza” przeprowadzonym w weekend podczas Jarmarku Hetmańskiego w Zamościu. Pyszności zgłoszone w kategoriach: wyrób regionalny, wypieki i nalewki oceniało jury pod przewodnictwem Marcina Sikory, szefa kuchni Hotelu Artis w Sitańcu.
Wśród dań regionalnych wygrało chaczapuri serwowane w zamojskiej Restauracji Muzealnej - Ormiańskie Piwnice, a dwie pozostałe nagrody trafiły do pań z KGW w Chomęciskach Dużych za piróg biłgorajski oraz Gospodarstwa Pasiecznego „Dary Pszczół” w Dyniskach za miód fasolowy.
W kategorii wypieków wygrała hucułka z bistro „Figa z makiem” na zamojskim Starym Mieście. Drugie miejsce zajęło ciasto marchewkowe Zagrody Roztocze z Obszy, a trzecie bułeczki z kruszonką z KGW w Chomęciskach Dużych.
Te same gospodynie swoją nalewką lawendową triumfowały w ostatniej konkursowej kategorii. Dwie pozostałe nagrody otrzymał Andrzej Kudlicki za swoje napoje z czeremchy i mirabelki.