Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju wzięli udział w szkoleniu z nowych sposobów dekorowania potraw. Kurs poprowadził Dariusz Ślusarczyk, organizator i sędzia techniczny Mistrzostwa Polski w Carvingu.
Carving to wywodząca się z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która znana jest od kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving zawędrował do Europy. Jego celem jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, ale także łatwiejszym do skonsumowania. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.
– Podczas kursu uczestnicy zapoznali się z historią carvingu, narzędziami i podstawowymi technikami rzeźbienia w warzywach i owocach – relacjonuje Magdalena Szewczuk, rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego w Biłgoraju. – Tworzyli własne kolorowe kompozycje dekoracji, m.in. z rzodkiewek, cukinii, kapusty pekińskiej, melonów, papryki.