Rozmowa z dr. n. med. Pawłem Policzkiewiczem, dyrektorem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
– Radzę kupować tyle, ile zjemy.
• Czy dobre są konfitury, z wierzchu których zdejmiemy pleśń?
– Nie powinno się takich jeść, bo zarodniki wchodzą w głąb i zdjęcie kożuszka z wierzchu nie sprawi, że produkt będzie od nich wolny.
• Czy w lecie są inne zasady przechowywania żywności niż w zimie?
– Nie ma to znaczenia, choć może w lecie szczególnie powinniśmy być wyczuleni na terminy przydatności do spożycia. Ale zawsze musimy stosować te same środki ostrożności i higieny.
• Czyli jakie?
– Nie mieszać asortymentu w lodówce – nie może leżeć surowy drób, mięso obok warzyw czy nabiału. Nieprawdą jest, że jajka, które poleżą w lodówce pozbywają się salmonelli. Zawsze przed ich użyciem trzeba je dokładnie umyć. Lodówka musi być czysta, pozbawiona zapachów, a żywność posegregowana.