Podczas kulinarnych podróży po Polsce, koniecznie spróbować trzeba kuchni lubelskiej. Jest to jeden z najciekawszych smakowo rejonów Polski, co związane jest między innymi z faktem, iż Lublin stanowi jedno z najstarszych miejsc osadnictwa w Polsce, które w przeszłości ulegało wielu różnym wpływom, co odbiło się także na kulinariach. W charakterystycznej dla lubelszczyzny kuchni mieszają się wpływy Rosji, Litwy oraz Ukrainy. Nie sposób nie wspomnieć tu także o kulturze żydowskiej. Jakie są najbardziej charakterystyczne dania z Lublina i okolic?
Kulinarne perełki lubelszczyzny
Cebularz - jako pierwsi danie to przygotowywali w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a w późniejszym okresie również ci, którzy zamieszkiwali Zamość oraz Kazimierz Dolny. W okresie międzywojennym cebularz stał się popularny wśród ludności polskiej. Jak nakazują tradycyjne receptury, przygotowywanie cebularza należy rozpocząć od poszatkowania cebuli i zmieszania jej z makiem. Po upływie około 4 godzin można przejść do tworzenia ciasta, które wyrabia się z mąki pszennej z dodatkiem masła oraz mleka. Cebularze formuje się ręcznie. Przeważnie mają one około 20 centymetrów średnicy i 1,5 centymetra grubości.
Gryczaki - nazywane również pierogami gryczanymi to danie przygotowywane w blaszanych formach. Gryczaki mają grubość około 6-8 centymetrów, i farsz z dodatkiem białego sera lub ziemniaków; dobrze upieczone dają się kroić w kromki lub kostki. Przysmak ten spożywa się na zimno, podsmażony na maśle lub oleju albo z dodatkiem sosu grzybowego. Tradycyjnie, danie to przygotowywane było przez gospodynie w okresie żniw oraz wykopków. Była to także tradycyjna potrawa świąteczna. Tak duża popularność gryczaków związana była z faktem, iż gryka należy do najstarszych upraw na Lubelszczyźnie, a kasza gryczana była podstawowym pożywieniem mieszkańców wsi.
Karp w śmietanie po poniatowsku - danie to swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej, która obfituje w cebulę oraz czosnek. W pierwszej kolejności na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi je we własnym sosie. Cebula duszona jest w osobnym naczyniu. Gotowe danie polewa się bulionem, doprawia przyprawami korzennymi i polewa śmietaną. Potrawa jest najczęściej serwowana na gorąco, z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Kaczka po zamojsku - do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są dwie kaczki - z jednej tuszki usuwane są wszystkie kości, a po posiekaniu mięsa dodawane są suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie oraz przyprawy, między innymi rozmaryn. Powstałym w ten sposób farszem nadziewana jest druga kaczka. Całość jest pieczona w piekarniku na złoto i serwowana razem z placuszkami z mąki, śmietany, jaj oraz sody i musem malinowym.
Golasy - to placuszki przyrządzane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek oraz przypraw. Są one zawijane w liście chrzanowe i pieczone w piekarniku.
Kodeński dzik w cieście - danie to przyrządza się w sposób następujący - mięso jest w pierwszej kolejności marynowane, a następnie pieczone w specjalnym piecu. Upieczony dzik jest następnie oblepiany ciastem chlebowym i pieczony przez godzinę. Potrawa serwowana jest z dodatkiem żurawiny, porzeczki, borówek oraz berberysu.
Całuski pszczelowolskie - niewielkie, okrągłe, półpłaskie ciasteczka o lekko porowatej strukturze i średnicy około 2 centymetrów. Mają słodki i łagodny smak oraz zapach miodu, przypraw korzennych, a także wosku pszczelego. Wypieka się je na blachach smarowanych woskiem pszczelim, dzięki czemu zachowują swoją świeżość przez długi czas.
Najlepsza lubelska pizza
Będąc w Lublinie, warto zajrzeć do pizzerii Domino’s. Do cech charakterystycznych tej sieci lokali zaliczyć można między innymi najwyższą jakość stosowanych produktów oraz oryginalne połączenia smakowe.
Więcej informacji na temat tej lubelskiej pizzerii znaleźć można pod adresem: https://www.dominospizza.pl/
Najciekawsze pozycje z menu to:
•Double Bacon Burger - pizza z sosem barbecue, podwójną porcją wędzonego boczku, wołowiną oraz serem mozzarella, polana z wierzchu sosem majonezowym.
•Carbonara - pizza z dodatkiem oryginalnego sera mozzarella, creme fraiche, boczku, cebuli oraz pieczarek.
•Bombay Chicken - pizza z creme fraiche, mozzarellą, kurczakiem tandoori, papryką, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i indyjskimi przyprawami garam masala.
•Tex-Mex - pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella, papryczkami jalapeno, płatkami chili, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą oraz wołowiną, z wierzchu polana sosem salsa.
•Veggie Supreme - pizza z młodym szpinakiem, mozzarellą, cebulą, pieczarkami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi oraz serem typu greckiego.