Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły sponsorowane

13 lutego 2019 r.
14:17

Dania, których należy spróbować będąc w Lublinie

0 2 A A

Podczas kulinarnych podróży po Polsce, koniecznie spróbować trzeba kuchni lubelskiej. Jest to jeden z najciekawszych smakowo rejonów Polski, co związane jest między innymi z faktem, iż Lublin stanowi jedno z najstarszych miejsc osadnictwa w Polsce, które w przeszłości ulegało wielu różnym wpływom, co odbiło się także na kulinariach. W charakterystycznej dla lubelszczyzny kuchni mieszają się wpływy Rosji, Litwy oraz Ukrainy. Nie sposób nie wspomnieć tu także o kulturze żydowskiej. Jakie są najbardziej charakterystyczne dania z Lublina i okolic?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kulinarne perełki lubelszczyzny

Cebularz - jako pierwsi danie to przygotowywali w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a w późniejszym okresie również ci, którzy zamieszkiwali Zamość oraz Kazimierz Dolny. W okresie międzywojennym cebularz stał się popularny wśród ludności polskiej. Jak nakazują tradycyjne receptury, przygotowywanie cebularza należy rozpocząć od poszatkowania cebuli i zmieszania jej z makiem. Po upływie około 4 godzin można przejść do tworzenia ciasta, które wyrabia się z mąki pszennej z dodatkiem masła oraz mleka. Cebularze formuje się ręcznie. Przeważnie mają one około 20 centymetrów średnicy i 1,5 centymetra grubości.

Gryczaki - nazywane również pierogami gryczanymi to danie przygotowywane w blaszanych formach. Gryczaki mają grubość około 6-8 centymetrów, i farsz z dodatkiem białego sera lub ziemniaków; dobrze upieczone dają się kroić w kromki lub kostki. Przysmak ten spożywa się na zimno, podsmażony na maśle lub oleju albo z dodatkiem sosu grzybowego. Tradycyjnie, danie to przygotowywane było przez gospodynie w okresie żniw oraz wykopków. Była to także tradycyjna potrawa świąteczna. Tak duża popularność gryczaków związana była z faktem, iż gryka należy do najstarszych upraw na Lubelszczyźnie, a kasza gryczana była podstawowym pożywieniem mieszkańców wsi.

Karp w śmietanie po poniatowsku - danie to swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej, która obfituje w cebulę oraz czosnek. W pierwszej kolejności na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi je we własnym sosie. Cebula duszona jest w osobnym naczyniu. Gotowe danie polewa się bulionem, doprawia przyprawami korzennymi i polewa śmietaną. Potrawa jest najczęściej serwowana na gorąco, z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Kaczka po zamojsku - do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są dwie kaczki - z jednej tuszki usuwane są wszystkie kości, a po posiekaniu mięsa dodawane są suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie oraz przyprawy, między innymi rozmaryn. Powstałym w ten sposób farszem nadziewana jest druga kaczka. Całość jest pieczona w piekarniku na złoto i serwowana razem z placuszkami z mąki, śmietany, jaj oraz sody i musem malinowym.

Golasy - to placuszki przyrządzane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek oraz przypraw. Są one zawijane w liście chrzanowe i pieczone w piekarniku.

Kodeński dzik w cieście - danie to przyrządza się w sposób następujący - mięso jest w pierwszej kolejności marynowane, a następnie pieczone w specjalnym piecu. Upieczony dzik jest następnie oblepiany ciastem chlebowym i pieczony przez godzinę. Potrawa serwowana jest z dodatkiem żurawiny, porzeczki, borówek oraz berberysu.

Całuski pszczelowolskie - niewielkie, okrągłe, półpłaskie ciasteczka o lekko porowatej strukturze i średnicy około 2 centymetrów. Mają słodki i łagodny smak oraz zapach miodu, przypraw korzennych, a także wosku pszczelego. Wypieka się je na blachach smarowanych woskiem pszczelim, dzięki czemu zachowują swoją świeżość przez długi czas.

Najlepsza lubelska pizza

Będąc w Lublinie, warto zajrzeć do pizzerii Domino’s. Do cech charakterystycznych tej sieci lokali zaliczyć można między innymi najwyższą jakość stosowanych produktów oraz oryginalne połączenia smakowe.

Więcej informacji na temat tej lubelskiej pizzerii znaleźć można pod adresem: https://www.dominospizza.pl/ 

 

Najciekawsze pozycje z menu to:

•Double Bacon Burger - pizza z sosem barbecue, podwójną porcją wędzonego boczku, wołowiną oraz serem mozzarella, polana z wierzchu sosem majonezowym.

•Carbonara - pizza z dodatkiem oryginalnego sera mozzarella, creme fraiche, boczku, cebuli oraz pieczarek.

•Bombay Chicken - pizza z creme fraiche, mozzarellą, kurczakiem tandoori, papryką, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i indyjskimi przyprawami garam masala.

•Tex-Mex - pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella, papryczkami jalapeno, płatkami chili, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą oraz wołowiną, z wierzchu polana sosem salsa.

•Veggie Supreme - pizza z młodym szpinakiem, mozzarellą, cebulą, pieczarkami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi oraz serem typu greckiego.

Pozostałe informacje

Nie ma brzydkiej sali, jest źle dobrana dekoracja
DO ŚLUBU Z DZIENNIKIEM
film

Nie ma brzydkiej sali, jest źle dobrana dekoracja

W dzisiejszym odcinku zapytaliśmy wedding plannerki o trendy w nadchodzącym sezonie ślubnym 2025. Jakie dekoracje najlepiej pasują do Pary Młodej? Czym kierować się przy ich wyborze? Sprawdźcie sami!

Kalesony, a może kombinezon pilota? Wojsko proponuje nietypowe pomysły na prezenty

Kalesony, a może kombinezon pilota? Wojsko proponuje nietypowe pomysły na prezenty

Agencja Mienia Wojskowego zaprasza na przedświąteczne zakupy. Można zaopatrzyć się w zimowe kalesony i inne „pakiety przetrwania”.

Samowolnie opuścił SOR w Lublinie. Teraz pana Andrzeja szuka policja

Samowolnie opuścił SOR w Lublinie. Teraz pana Andrzeja szuka policja

42-latek samowolnie opuścił szpital w Lublinie. Teraz poszukuje go policja.

zdjęcie ilustracyjne

Trudny piątek na drogach. Rolnicy zorganizują protesty na dwóch mostach

To będzie trudny piątek na drogach w Lubelskiem. W dwóch miejscach rolnicy organizują protesty.

Kolejne wyróżnienie dla gracza Startu Lublin

Kolejne wyróżnienie dla gracza Startu Lublin

Świetna postawa koszykarzy Startu Lublin podczas meczu z mistrzami Polski - Treflem Sopot doceniona. Courtney Ramey został wybrany MVP 9. kolejki.

Zespół Bayer Full ma wystąpić na Sylwestrze w Chełmie

Telewizja Republika robi Sylwestra w Lubelskiem. Będą gwiazdy disco-polo

W tym roku imprezy sylwestrowe Polsatu czy TVP będą miały konkurencję. Telewizja Republika wkracza do gry i planuje huczne świętowanie w Chełmie.

Powiat blisko Ukrainy. Lekarz weterynarii każe szczepić koty

Powiat blisko Ukrainy. Lekarz weterynarii każe szczepić koty

Wprawdzie w powiecie chełmskim nie stwierdzono żadnego przypadku wścieklizny, ale powiatowy lekarz weterynarii zdecydował o obowiązkowym szczepieniu kotów. Za niedostosowanie się do poleceń, grozi mandat.

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Komenda Stołeczna Policji wystąpiła do Prokuratury Krajowej z wnioskiem o wydanie listu gończego wobec byłego wiceministra sprawiedliwości Marcina Romanowskiego - poinformował w czwartek rzecznik MSWiA Jacek Dobrzyński.

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm pokonał PZL Leonardo Avię Świdnik 3:0.

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

W dzisiejszych czasach rosnące koszty energii i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że firmy coraz częściej poszukują rozwiązań, które nie tylko poprawią komfort pracy, ale też pozwolą na oszczędności finansowe. Jednym z takich rozwiązań jest folia przeciwsłoneczna na okna.

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

KUL będzie współpracować ze szpitalem w Radzyniu Podlaskim. Studenci medycyny będą odbywać praktyki w placówce. A docelowo znajdą tam pracę.

Wojciech Stefański to jeden z kandydatów na nowego trenera Lewartu Lubartów

Kto nowym trenerem Lewartu Lubartów?

We wtorek trzecioligowiec z Lubartowa poinformował o rozstaniu z trenerem Radosławem Muszyńskim, który prowadził zespół od 27 września. Pod jego wodzą beniaminek wywalczył jednak tylko trzy punkty i działacze zdecydowali się dokonać kolejnej roszady na ławce. Kto może zastąpić popularnego „Muchę”?

Chełm nie zwalnia tempa i zapowiada kolejną sportową inwestycję. Prace mają zakończyć się w 2027 roku.

Miasto inwestuje w zapasy. Chce przyciągnąć kolejnych mistrzów

To kolejna inicjatywa chełmskiego samorządu w rozwój sportu, tym razem w zapasy. Ośrodek treningowy Cement- Gryf Chełm zyska nowy wygląd i stanie się Wschodnim Centrum Zapasów za prawie 20 mln zł. Prace mają zacząć się już w przyszłym roku.

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Google, jedna z ulubionych wyszukiwarek internautów podsumowała rok. Z raportu wynika, że Polacy szukali najczęściej informacji związanych ze sportem i polityką.

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Pierwsze wykopy już widać. Za nieco ponad dwa lata w tym miejscu stanie nowa siedziba starostwa powiatu bialskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium