![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2019/2019-02/5d2b0d04ab73097d6cfebccedb44d9f2_std_crd_830.jpg)
Podczas kulinarnych podróży po Polsce, koniecznie spróbować trzeba kuchni lubelskiej. Jest to jeden z najciekawszych smakowo rejonów Polski, co związane jest między innymi z faktem, iż Lublin stanowi jedno z najstarszych miejsc osadnictwa w Polsce, które w przeszłości ulegało wielu różnym wpływom, co odbiło się także na kulinariach. W charakterystycznej dla lubelszczyzny kuchni mieszają się wpływy Rosji, Litwy oraz Ukrainy. Nie sposób nie wspomnieć tu także o kulturze żydowskiej. Jakie są najbardziej charakterystyczne dania z Lublina i okolic?
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Kulinarne perełki lubelszczyzny
Cebularz - jako pierwsi danie to przygotowywali w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a w późniejszym okresie również ci, którzy zamieszkiwali Zamość oraz Kazimierz Dolny. W okresie międzywojennym cebularz stał się popularny wśród ludności polskiej. Jak nakazują tradycyjne receptury, przygotowywanie cebularza należy rozpocząć od poszatkowania cebuli i zmieszania jej z makiem. Po upływie około 4 godzin można przejść do tworzenia ciasta, które wyrabia się z mąki pszennej z dodatkiem masła oraz mleka. Cebularze formuje się ręcznie. Przeważnie mają one około 20 centymetrów średnicy i 1,5 centymetra grubości.
Gryczaki - nazywane również pierogami gryczanymi to danie przygotowywane w blaszanych formach. Gryczaki mają grubość około 6-8 centymetrów, i farsz z dodatkiem białego sera lub ziemniaków; dobrze upieczone dają się kroić w kromki lub kostki. Przysmak ten spożywa się na zimno, podsmażony na maśle lub oleju albo z dodatkiem sosu grzybowego. Tradycyjnie, danie to przygotowywane było przez gospodynie w okresie żniw oraz wykopków. Była to także tradycyjna potrawa świąteczna. Tak duża popularność gryczaków związana była z faktem, iż gryka należy do najstarszych upraw na Lubelszczyźnie, a kasza gryczana była podstawowym pożywieniem mieszkańców wsi.
Karp w śmietanie po poniatowsku - danie to swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej, która obfituje w cebulę oraz czosnek. W pierwszej kolejności na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi je we własnym sosie. Cebula duszona jest w osobnym naczyniu. Gotowe danie polewa się bulionem, doprawia przyprawami korzennymi i polewa śmietaną. Potrawa jest najczęściej serwowana na gorąco, z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2019/2019-02/6fc12d2c82d873b9b231c9615aa8294a_v1.jpg)
Kaczka po zamojsku - do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są dwie kaczki - z jednej tuszki usuwane są wszystkie kości, a po posiekaniu mięsa dodawane są suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie oraz przyprawy, między innymi rozmaryn. Powstałym w ten sposób farszem nadziewana jest druga kaczka. Całość jest pieczona w piekarniku na złoto i serwowana razem z placuszkami z mąki, śmietany, jaj oraz sody i musem malinowym.
Golasy - to placuszki przyrządzane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek oraz przypraw. Są one zawijane w liście chrzanowe i pieczone w piekarniku.
Kodeński dzik w cieście - danie to przyrządza się w sposób następujący - mięso jest w pierwszej kolejności marynowane, a następnie pieczone w specjalnym piecu. Upieczony dzik jest następnie oblepiany ciastem chlebowym i pieczony przez godzinę. Potrawa serwowana jest z dodatkiem żurawiny, porzeczki, borówek oraz berberysu.
Całuski pszczelowolskie - niewielkie, okrągłe, półpłaskie ciasteczka o lekko porowatej strukturze i średnicy około 2 centymetrów. Mają słodki i łagodny smak oraz zapach miodu, przypraw korzennych, a także wosku pszczelego. Wypieka się je na blachach smarowanych woskiem pszczelim, dzięki czemu zachowują swoją świeżość przez długi czas.
Najlepsza lubelska pizza
Będąc w Lublinie, warto zajrzeć do pizzerii Domino’s. Do cech charakterystycznych tej sieci lokali zaliczyć można między innymi najwyższą jakość stosowanych produktów oraz oryginalne połączenia smakowe.
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2019/2019-02/0ab435f6ebf41921fbc1ac4d22cc23b8_v2.jpg)
Więcej informacji na temat tej lubelskiej pizzerii znaleźć można pod adresem: https://www.dominospizza.pl/
Najciekawsze pozycje z menu to:
•Double Bacon Burger - pizza z sosem barbecue, podwójną porcją wędzonego boczku, wołowiną oraz serem mozzarella, polana z wierzchu sosem majonezowym.
•Carbonara - pizza z dodatkiem oryginalnego sera mozzarella, creme fraiche, boczku, cebuli oraz pieczarek.
•Bombay Chicken - pizza z creme fraiche, mozzarellą, kurczakiem tandoori, papryką, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i indyjskimi przyprawami garam masala.
•Tex-Mex - pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella, papryczkami jalapeno, płatkami chili, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą oraz wołowiną, z wierzchu polana sosem salsa.
•Veggie Supreme - pizza z młodym szpinakiem, mozzarellą, cebulą, pieczarkami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi oraz serem typu greckiego.