„Czekoladowa Willa” z ulicy Grodzkiej w Lublinie otworzyła po lockdawn’ie swoje gościnne podwoje. Oprócz tego, co już sprawdzone i najsmaczniejsze, na gości czekają też wyjątkowe nowości.
Manufaktura Flødebolle Chocolate to stworzona z miłości do czekolady firma prowadzona przez trójkę młodych ludzi. Mimo, że początek jej działalności przypada dopiero na połowę grudnia ubiegłego roku to już może poszczycić się gronem wiernych klientów. Zachwycają się oni „Czekoladową Willą”, bo w niej, na miejscu wytwarzane są czekoladowe wyroby powstające z surowców najwyższej jakości. Czekolada zawierająca ponad 70 proc. kakao oraz masło kakaowe sprowadzane są specjalnie z Belgii. To właśnie na podstawie tych składników powstają ciastka flødebolle, które właściciele lokalu z ul. Grodzkiej wyrabiają jako jedyni w Polsce.
Po zamknięciu spowodowanym pandemią „Czekoladowa Willa” znów jest otwarta. W trakcie przymusowego zamknięcia jej właściciele przygotowali zupełnie nowe pozycje karty. Menu wzbogacono o deser lodowy robiony na ciastku flødebolle.
– Jest to produkt jakiego rynek cukierniczy w Polsce jeszcze nie widział – mówi Sylwia Teter, współwłaścicielka lokalu. – Flødebolle ice przygotowywane jest w wielu smakach m.in. lukrecjowym, wiśniowym, malinowym i słony karmel. To doskonała oferta na zbliżające się upały.
Oprócz deserów do karty wprowadzone zostały shake'i np. o smaku kawy.
– Z czekoladowych nowości pojawiły się praliny o smaku rokitnika, śliwy sączonej w likierze, na marcepanie czy limonka z chilli lub mięty – dodaje Marcin Młynarski, współwłaściciel „Czekoladowej Willi”.
Oprócz słodkich nowości, w „Czekoladowej Willi” zasmakować można "poncza" rodem z Madery, czyli drinka ze świeżo wyciskanych cytrusów, miodu oraz mocnego rumu. Przygotowano też ofertę bezalkoholowych orzeźwiających napoi. Nowością są lemoniady w smakach owoców sezonowych oraz herbaty o bardzo wysokiej jakości, np. japońskiej green bamboo.
W słodkiej Manufakturze na lubelskim Starym Mieście można zasmakować unikatowych i niepowtarzalnych produktów oraz osobiście poznać właścicieli, których priorytetem jest dzielenie się pasją do czekolady. Z tej oferty najbardziej ucieszą się najmłodsi miłośnicy słodkości. To właśnie dla nich organizowane są warsztaty z wyrabiania słynnego ciastka flødebolle.