Prowadzenie biznesu, jakim niewątpliwie jest mała gastronomia, potrzebuje odpowiedniego podejścia, pomysłu, czy wyposażenia. Dzisiaj zajmiemy się właśnie tą ostatnią kwestią. Każda gastronomia, zarówno mniejsza, jak i większa musi posiadać odpowiednie wyposażenie. Do takiego zalicza się wiele przedmiotów. Jeżeli chcesz poznać szczegóły, przeczytaj poradnik!
Wyposażenie małej gastronomii
Wiele osób, chciałoby spróbować swoich sił w prowadzeniu gastronomii. Czasami jednak rzucanie się na głęboką wodę, bez odpowiedniej wiedzy, może przysporzyć problemów. Jeżeli zastanawiasz się nad podobną kwestią, musisz wiedzieć kilka rzeczy. Jedną z głównych jest wyposażenie małej gastronomii.
Najpierw należy zastanowić się nad powierzchnią roboczą. Niezbędne będą blaty robocze. Ich funkcje mogą pełnić np. różnego rodzaju stoły. Często na rynku można znaleźć modele, wyposażone w dodatkowe blaty pod spodem. Dzięki temu można w prosty sposób zagospodarować wolne miejsce pod stołem, co w przypadku niewielkiego lokalu może być bardzo pomocne. Kolejną opcją, jest wybór zamykanych szafek. Takowe, świetnie sprawdzą się, jeżeli zostaną umiejscowione nad stołami roboczymi.
Następną niezbędną rzeczą jest miejsce do mycia. Jedno do mycia żywności, przed rozpoczęciem jego obróbki, inne do mycia naczyń. W pierwszym przypadku dobrze sprawdzić może się stół ze zlewem, natomiast w drugim przypadku poza kolejnym stołem ze zlewem, wydajna zmywarka.
Idąc za ciosem, czas zastanowić się nad miejscem do przechowywania żywności i naczyń. Niezastąpione w takim przypadku będą regały, z których w prosty sposób będzie można wyjmować i odkładać niezbędny asortyment. Odnośnie żywności nie będzie tak prosto. Potrzebne jest miejsce, gdzie będzie zapewniona niższa temperatura. Można zatem rozglądnąć się za szafą chłodniczą, stołem chłodniczym, czy schładzarką szokową i nie tylko. Np. podstawy chłodnicze będą bardzo dobrym wyborem na początek. Dlaczego? Otóż dlatego, iż na nich można ustawić w formie nastawnej inne sprzęty. Do takich zaliczają się np. kuchenki, grille, czy płyty do smażenia.
W małej gastronomii nie może zabraknąć kuchenki. Do wyboru jest gazowa, bądź indukcyjna. Rodzaj jak i wielkość kuchenki warto wybierać odnośnie tego jak duży lokal chcemy prowadzić.
Oczywiście ze sprzętu można postawić także na blendery, mikrofale, miksery i wiele innych sprzętów elektronicznych. Nie można również nie wspomnieć o odpowiedniej wentylacji. Warto wybrać dobrej jakości okap, który dodatkowo będzie wyposażony w system przeciwpożarowy.
Naczynia i nie tylko
Odhaczone mamy całkowicie podstawowe i najważniejsze rzeczy, które powinny znaleźć się w małej gastronomii. Czas jednak zająć się rzeczami drobniejszymi. Do takich niewątpliwie zaliczają się naczynia itp.
Oczywiście w każdej gastronomii nie może zabraknąć garnków. Przecież w czymś trzeba gotować, zatem są one niezbędne. Najlepiej wybrać garnki gastronomiczne. Kolejno, niezbędne będą patelnie. Najlepiej, aby znajdowało się ich kilka w kuchni.
Czas zająć się naczyniami, z których klienci będą spożywali posiłki. Niezbędne będą talerze i sztućce. Jeżeli chcesz iść z duchem czasu, warto zastanowić się nad ekologicznym rozwiązaniem tego typu asortymentu. Jest to bardzo dobry krok i być może reklama dla Twojej firmy.
Opakowania jednorazowe dla gastronomii
Przez ostatnie czasy, wiele gastronomii działało na zasadzie wydawania posiłków na wynos. Aktualnie, nadal ludzie lubią taką formę zakupów jedzenia. Z racji tego, warto pomyśleć nad wprowadzeniem opakowań gastronomicznych. Poniżej dowiesz się jakie rodzaje opakowań możesz wybrać!
Opakowania gastronomiczne - rodzaje
Mamy to szczęście, że istnieje naprawdę wiele rodzajów opakowań jednorazowych, zatem jest z czego wybierać.
- Pudełka - Dobrym przykładem będą pudełka na pizzę. Każdy z nas na pewno kojarzy takie pudełko. Jest płaskie i wykonane z kartonu. Plusem takiego rozwiązania jest aspekt ekologiczny danego pudełka. Innym rozwiązaniem, które wiele osób zna, jest pudełko styropianowe zamykane. Ten rodzaj opakowania, charakteryzuje się naprawdę dobrą szczelnością i utrzymaniem ciepła. Istnieją również plastikowe odpowiedniki omawianych pudełek zamykanych.
- Talerzyki, tacki i inne - Kolejny niezbędny asortyment. Omawiane talerzyki i tacki bez problemu można znaleźć w wersji papierowej, styropianowej, czy chociażby plastikowej.
- Opakowania przeznaczone dla dań typu Fast Food - Znamy je wszyscy. Są to kubełki, kartonowe pudełka, czy opakowania na frytki. Bardzo często występują one w formie papierowej, zatem uwzględniony jest tutaj aspekt ekologiczny.
- Kubki - Małe jednorazowe kubeczki mogą być również potrzebne w gastronomii. Znaleźć je można najczęściej wykonane z plastiku, aczkolwiek istnieją również opcje ekologiczne.
Nie można także nie wspomnieć coś na temat jednorazowych sztućców, które warto dokładać do zamówień. Klient na pewno doceni taki gest.
Ekologiczne rozwiązania opakowań jednorazowych, np. z trzciny cukrowej
Zarówno dobrą reklamą dla firmy, jak i uczynkiem dla świata będzie wybór opcji ekologicznej omawianych jednorazowych opakowań i nie tylko. Okazuje się, że nie ma aktualnie większego problemu z wyborem takiego asortymentu. Na rynku można znaleźć z łatwością pojemniki, talerzyki, pudełka, sztućce i wszystkie inne wymienione rodzaje opakowań. Wykonuje się je np. z kartonu, papieru, czy drewna (w przypadku sztućców). Istnieją nawet ekologiczne opakowania jednorazowe dla gastronomii, które wykonuje się z trzciny cukrowej, czy PCA, czyli poliaktydu! Jest to w pełni biodegradowalny polimer. Produkuje się go z surowców odnawialnych, np. skrobi kukurydzianej.
Warto wiedzieć, że postawienie na ekologiczne opakowania wiąże się także z innymi atutami. Do takich należy brak toksyczności, właściwości hipoalergiczne, i oczywiście biodegradowalność.
Postawienie na takie rozwiązanie może także zrobić dobrą reklamę dla naszej firmy. Aktualnie ekologia jest w modzie, zatem wiele osób doceni zapewne nasze posunięcie.
Na koniec warto wspomnieć, że na wielu opakowaniach, od papierowych toreb, aż po plastikowe kubki, można umieścić logo swojej firmy i nie tylko. Co za tym idzie, zastosowanie jednorazowych opakowań w gastronomii może być świetną reklamą! Tym bardziej jeżeli postawi się na rozwiązania ekologiczne!
Podsumowanie
Wyposażenie małej gastronomii, nie różni się wiele od jej większych odpowiedników. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie podejście do tematu i postawienie na odpowiedni asortyment. Warto rozważyć również wprowadzenie opakowań jednorazowych, które mogą być bardzo pomocne w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos, jak również mogą być rewelacyjną reklamą dla firmy!