Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 marca 2022 r.
13:04

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Od lewej: Pierogi z wędzonym dorszem, stek z łososia na pieczonym kalafiorze i spaghetti z flądrą
Od lewej: Pierogi z wędzonym dorszem, stek z łososia na pieczonym kalafiorze i spaghetti z flądrą (fot. Joanna Matyjek/Naturalnie Bałtyckie)

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do naszej redakcji dotarła właśnie księga „Ryby bałtyckie naturalnie” z fascynującymi przepisami na dania z ryb bałtyckich. To efekt dwuletniej prezentacji przepisów blogerów i szefów kuchni w mediach społecznościowych.

– Najciekawsze z przepisów weszły do książki „Ryby bałtyckie naturalnie”, dostały nowy szlif, a poszczególne rozdziały książki zostały poprzedzone merytorycznym wstępem – mówi Gieno Mientkiewicz, który wcześniej wraz z Andrzejem Szylarem pracował nad książką „Śledzie bałtyckie. Naturalnie”. Oba wydawnictwa stanowią niepowtarzalny duet, wspólną cechą obu publikacji jest piękna szata graficzna. Wśród dzisiejszych przepisów trzy pochodzą z książki „Ryby bałtyckie naturalnie”. A my zaczynamy od dzikiego łososia z Bałtyku. Jego delikatne mięso możecie gotować, grillować, piec i smażyć.

Łosoś z piekarnika

Składniki: 1 kg łososia, 2 jajka, 10 dag sera zagrodowego, 10 dag leśnych grzybów, zielona pietruszka, sól, papryka, pieprz, mąka, śmietana, masło.

Wykonanie: filet z łososia pokroić na kawałki i posolić, obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone porcje układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym serem oraz smażonymi grzybami. Na wierzch położyć kawałki masła i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

A teraz kolej na popularną flądrę. Jej mięso jest niezwykle delikatne i ma maślany smak.

Pierogi z wędzonym dorszem

Składniki: składniki na ciasto (ok. 25 sztuk): 30 dag mąki pszennej, 150 ml gorącej wody, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli. Składniki na farsz: 25 dag białego sera, 15 dag wędzonego dorsza, opcjonalnie szczypta soli i pieprzu. Okrasa: 10 dag słoniny.

Wykonanie: ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego dorsza oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na 20 minut do odpoczęcia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny.

(Śledziożercy, „Ryby bałtyckie naturalnie”)

Rosół z turbota

Składniki: 40 dag turbota, 1 1/2 l wody, 1 pietruszka, 1 mała marchew, pół selera, 2 cebule, łyżka dobrego masła, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 małe opakowani makaronu.

Wykonanie: pokrojone w słupki warzywa włożyć na rozgrzany tłuszcz i krótko podsmażyć. Zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz i pod przykryciem gotować 10 minut. Do wywaru dodać turbota bez skóry, gotować na malutkim ogniu 20 minut. Wyjąć rybę, oddzielić mięso od ości, drobno pokroić i włożyć z powrotem do rosołu. Podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypać zieloną pietruszką.

Śledź z rodzynkami

Składniki: 6 filetów śledziowych, 2 świeże papryki, 2 cebule, 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki rodzynek, 2 płaskie łyżeczki przyprawy ziołowej, pieprz, 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren jałowca. Zalewa: 2 małe puszki przecieru pomidorowego, szklanka oleju, cukier do smaku, sok z jednej cytryny, 2 łyżki ketchupu.

Wykonanie: śledzie pokroić w dzwonka, paprykę i cebulę w piórka, śliwki w paski. Rodzynki opłukać, połączyć z cebulą, śliwkami i papryką, dodać do śledzi. Wymieszać składniki zalewy, połączyć ze śledziami, odstawić na 24 godziny.

Spaghetti z flądrą

Składniki: 4 filety z flądry, 40 dag makaronu spaghetti, 15 dag liści szpinaku, 12 suszonych pomidorów z zalewy, 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 1 mała papryczka chili, 250 ml śmietanki 30%, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: filety z flądry pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al dente, w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Wodę z gotowania zostawić. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, chili i czosnek, przesmażyć około minuty i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż szpinak straci objętość. Dodać posiekane pomidory, gałkę muszkatołową, śmietankę oraz kawałki wcześniej doprawionej flądry. Dusić około 5 minut aż sos się zredukuje. Dodać ugotowane spaghetti, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 2-3 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

(Śledziożercy inspirowani przepisem Justyny Ratajczak, „Ryby bałtyckie naturalnie”)

Stek z łososia na pieczonym kalafiorze

Składniki: 1 mały kalafior, 50/60 dag filetów z łososia, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz cytrynowy lub czarny, 1 łyżka oleju, 2 łyżki soku z cytryny, mąka do obtoczenia.

Wykonanie: kalafiora podzielić na 4 plastry, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Zapiekać kalafiora przez 20 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym, skropić kilkoma kroplami cytryny. Usmażyć na grillowej patelni. Podawać z grillowanym kalafiorem.

(Śledziożercy, "Ryby bałtyckie naturalnie")

Zupa rybna

Składniki: 1 kg różnych ryb bałtyckich, 50 dag ziemniaków, włoszczyzna, 1 cebula, szklanka mleka, pół szklanki słodkiej śmietanki, pół szklanki wina, 8 kromek bułki pszennej, 2 łyżki mąki, masło, sól pieprz.

Wykonanie: zagotować 2 litry wody z winem. Wrzucić cebulę, włoszczyznę, po 15 minutach ziemniaki. Dodać kawałki ryb. Na patelni zrobić jasną zasmażkę z mąki, dodać zimne mleko i śmietankę. Na talerz wyjąć kawałki ryby, obłożyć wyjętymi ziemniakami i kromkami bułki. Następnie zmiksować wywar, zaprawić zasmażką, doprawić. Podawać zupę w filiżankach. Popijać, pogryzając rybą, ziemniaczkiem i bułeczką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wyrok na Rejkowiznę zawieszony. Wycinka lasu częściowo wstrzymana
Świdnik

Wyrok na Rejkowiznę zawieszony. Wycinka lasu częściowo wstrzymana

Każde nadleśnictwo w Polsce, prowadząc prace na swoim terenie, opiera się na tym dokumencie. Ale Lasy Państwowe muszą też respektować ustawę dotyczącą gospodarki leśnej. A w niej jest wyraźnie zaznaczony obowiązek m.in. odmładzania lasu.

Kufer podróżny i wojskowe kalesony. Giełda staroci w Lublinie
galeria

Kufer podróżny i wojskowe kalesony. Giełda staroci w Lublinie

Biel wojskowych kalesonów współgrała z rześką aurą niedzielnego poranka na placu Zamkowym w Lublinie. Ostatnia niedziela miesiąca to jak zwykle giełda staroci.

Bachata Party
foto
galeria

Bachata Party

Lublin imprezuje cały czas. Nie straszny Wam nawet mróz. Co weekend lubelski klub El Cubano zapełnia do ostatniego miejsca. Jeśli chcecie wiedzieć, co się działo w poprzedni weekend w El Cubano, to obejrzyjcie naszą fotogalerię.

Fałszywi bankowcy oszukali dwie kobiety. Straciły ponad 20 tys. zł

Fałszywi bankowcy oszukali dwie kobiety. Straciły ponad 20 tys. zł

Dwaj oszuści, podszywając się pod pracowników banku, wmówili 54-latce i 38-latce, że ich oszczędności są zagrożone. Kobiety straciły łącznie ponad 20 tysięcy złotych.

Sebastian Szczytniewski w piątek zadebiutował w barwach Górnika Łęczna na poziomie Betclic I Ligi

Sebastian Szczytniewski kolejnym piłkarzem z debiutem w Górniku Łęczna

Przed meczem z Polonią Warszawa trener Pavol Stano musiał radzić sobie z pewnymi problemami kadrowymi, które dotyczyły głównie defensywy Górnika Łęczna. Słowacki szkoleniowiec w meczu w stolicy w linii obrony wystawił między innymi Marko Roginicia, a także Sebastiana Szczytniewskiego, który tym samym zaliczył oficjalny debiut w drużynie zielono-czarnych

70 nowych fotoradarów w kraju. Dwie lokalizacje w województwie lubelskim

70 nowych fotoradarów w kraju. Dwie lokalizacje w województwie lubelskim

70 nowych fotoradarów zostanie zamontowanych na drogach krajowych. Dwa z nich staną w województwie lubelskim, co ma poprawić bezpieczeństwo kierowców i pieszych.

Parking w miejsce trawnika przy Szmaragdowej. Czy to rozwiąże problemy mieszkańców?

Parking w miejsce trawnika przy Szmaragdowej. Czy to rozwiąże problemy mieszkańców?

Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego zbuduje parking przy ulicy Szmaragdowej 16. Właśnie ogłoszono przetarg.

Bus wjechał pod szynobus na przejeździe kolejowym. Ruch pociągów zablokowany
galeria

Bus wjechał pod szynobus na przejeździe kolejowym. Ruch pociągów zablokowany

W miejscowości Wał (gm. Izbica) doszło do zderzenia busa z szynobusem relacji Zamość–Lublin. 40-letni obywatel Ukrainy nie zatrzymał się przed znakiem STOP i wjechał na tory. Jedna osoba trafiła do szpitala.

Weekend z Helium Club. Tak się bawiliście.
foto
galeria

Weekend z Helium Club. Tak się bawiliście.

Zapraszamy do obejrzenia weekendowej fotogalerii z Waszych szaleństw w Helium Club. Zobaczcie, co się działo i jak się bawił Lublin.

PZL Leonardo Avia przegrała w Nowej Soli i wypadła poza ósemkę

PZL Leonardo Avia przegrała w Nowej Soli i wypadła poza ósemkę

Nieudany wyjazd siatkarzy PZL Leonardo Avii do Nowej Soli. Świdniczanie musieli uznać wyższość tamtejszej Astry po porażce 1:3. Żółto-niebiescy dodatkowo wypadli z najlepszej ósemki tabeli.

"Półnagie zdjęcia" przesyłane nastolatkowi. Prokuratura nie przesłuchała organisty

"Półnagie zdjęcia" przesyłane nastolatkowi. Prokuratura nie przesłuchała organisty

Od zawiadomienia minęło kilka tygodni, ale prokuratura nawet nie przesłuchała organisty z Łukowa. Tymczasem, ojciec nastolatka ujawnił w telewizyjnym reportażu szokujące materiały.

Społeczna akcja sprzątania grobów Żołnierzy Wyklętych już dziś

Społeczna akcja sprzątania grobów Żołnierzy Wyklętych już dziś

Już dzisiaj na cmentarzach w Lublinie odbędzie się akcja porządkowania grobów Żołnierzy Wyklętych. Organizatorzy zapraszają do udziału wszystkich chętnych.

Ogrodzony parking przy ulicy Wąskiej

Parking przy babskim rynku powstał, ale nie dla wszystkich

W miejscu wyburzonej kamienicy przy ulicy Wąskiej miał powstać parking. I rzeczywiście powstał, tyle, że plac został ogrodzony. A na bramie widnieje tabliczka „zakaz wjazdu bez zezwolenia”.

Ukradł batony i piwo, odepchnął ekspedientkę. Grozi mu dłuższa odsiadka

Ukradł batony i piwo, odepchnął ekspedientkę. Grozi mu dłuższa odsiadka

40-letni mieszkaniec Hrubieszowa został zatrzymany przez policję po tym, jak nietrzeźwy ukradł ze sklepu słodycze i piwo, a następnie użył siły wobec ekspedientki, która próbowała go zatrzymać. Sąd zastosował wobec niego dozór policyjny.

ChKS Chełm przegrał w sobotę pierwszy raz w lidze

Koniec zwycięskiej passy ChKS Chełm

Każda passa kiedyś się kończy. W sobotni wieczór przekonali się o tym siatkarze ChKS Chełm. Po 21 wygranych meczach z rzędu niespodziewanie lidera tabeli i to na jego parkiecie ograł Mickiewicz Kluczbork (3:0).

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium