Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 marca 2022 r.
13:04

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

0 0 A A
Od lewej: Pierogi z wędzonym dorszem, stek z łososia na pieczonym kalafiorze i spaghetti z flądrą
Od lewej: Pierogi z wędzonym dorszem, stek z łososia na pieczonym kalafiorze i spaghetti z flądrą (fot. Joanna Matyjek/Naturalnie Bałtyckie)

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do naszej redakcji dotarła właśnie księga „Ryby bałtyckie naturalnie” z fascynującymi przepisami na dania z ryb bałtyckich. To efekt dwuletniej prezentacji przepisów blogerów i szefów kuchni w mediach społecznościowych.

– Najciekawsze z przepisów weszły do książki „Ryby bałtyckie naturalnie”, dostały nowy szlif, a poszczególne rozdziały książki zostały poprzedzone merytorycznym wstępem – mówi Gieno Mientkiewicz, który wcześniej wraz z Andrzejem Szylarem pracował nad książką „Śledzie bałtyckie. Naturalnie”. Oba wydawnictwa stanowią niepowtarzalny duet, wspólną cechą obu publikacji jest piękna szata graficzna. Wśród dzisiejszych przepisów trzy pochodzą z książki „Ryby bałtyckie naturalnie”. A my zaczynamy od dzikiego łososia z Bałtyku. Jego delikatne mięso możecie gotować, grillować, piec i smażyć.

Łosoś z piekarnika

Składniki: 1 kg łososia, 2 jajka, 10 dag sera zagrodowego, 10 dag leśnych grzybów, zielona pietruszka, sól, papryka, pieprz, mąka, śmietana, masło.

Wykonanie: filet z łososia pokroić na kawałki i posolić, obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone porcje układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym serem oraz smażonymi grzybami. Na wierzch położyć kawałki masła i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

A teraz kolej na popularną flądrę. Jej mięso jest niezwykle delikatne i ma maślany smak.

Pierogi z wędzonym dorszem

Składniki: składniki na ciasto (ok. 25 sztuk): 30 dag mąki pszennej, 150 ml gorącej wody, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli. Składniki na farsz: 25 dag białego sera, 15 dag wędzonego dorsza, opcjonalnie szczypta soli i pieprzu. Okrasa: 10 dag słoniny.

Wykonanie: ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego dorsza oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na 20 minut do odpoczęcia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny.

(Śledziożercy, „Ryby bałtyckie naturalnie”)

Rosół z turbota

Składniki: 40 dag turbota, 1 1/2 l wody, 1 pietruszka, 1 mała marchew, pół selera, 2 cebule, łyżka dobrego masła, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 małe opakowani makaronu.

Wykonanie: pokrojone w słupki warzywa włożyć na rozgrzany tłuszcz i krótko podsmażyć. Zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz i pod przykryciem gotować 10 minut. Do wywaru dodać turbota bez skóry, gotować na malutkim ogniu 20 minut. Wyjąć rybę, oddzielić mięso od ości, drobno pokroić i włożyć z powrotem do rosołu. Podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypać zieloną pietruszką.

Śledź z rodzynkami

Składniki: 6 filetów śledziowych, 2 świeże papryki, 2 cebule, 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki rodzynek, 2 płaskie łyżeczki przyprawy ziołowej, pieprz, 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren jałowca. Zalewa: 2 małe puszki przecieru pomidorowego, szklanka oleju, cukier do smaku, sok z jednej cytryny, 2 łyżki ketchupu.

Wykonanie: śledzie pokroić w dzwonka, paprykę i cebulę w piórka, śliwki w paski. Rodzynki opłukać, połączyć z cebulą, śliwkami i papryką, dodać do śledzi. Wymieszać składniki zalewy, połączyć ze śledziami, odstawić na 24 godziny.

Spaghetti z flądrą

Składniki: 4 filety z flądry, 40 dag makaronu spaghetti, 15 dag liści szpinaku, 12 suszonych pomidorów z zalewy, 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 1 mała papryczka chili, 250 ml śmietanki 30%, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: filety z flądry pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al dente, w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Wodę z gotowania zostawić. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, chili i czosnek, przesmażyć około minuty i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż szpinak straci objętość. Dodać posiekane pomidory, gałkę muszkatołową, śmietankę oraz kawałki wcześniej doprawionej flądry. Dusić około 5 minut aż sos się zredukuje. Dodać ugotowane spaghetti, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 2-3 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

(Śledziożercy inspirowani przepisem Justyny Ratajczak, „Ryby bałtyckie naturalnie”)

Stek z łososia na pieczonym kalafiorze

Składniki: 1 mały kalafior, 50/60 dag filetów z łososia, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz cytrynowy lub czarny, 1 łyżka oleju, 2 łyżki soku z cytryny, mąka do obtoczenia.

Wykonanie: kalafiora podzielić na 4 plastry, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Zapiekać kalafiora przez 20 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym, skropić kilkoma kroplami cytryny. Usmażyć na grillowej patelni. Podawać z grillowanym kalafiorem.

(Śledziożercy, "Ryby bałtyckie naturalnie")

Zupa rybna

Składniki: 1 kg różnych ryb bałtyckich, 50 dag ziemniaków, włoszczyzna, 1 cebula, szklanka mleka, pół szklanki słodkiej śmietanki, pół szklanki wina, 8 kromek bułki pszennej, 2 łyżki mąki, masło, sól pieprz.

Wykonanie: zagotować 2 litry wody z winem. Wrzucić cebulę, włoszczyznę, po 15 minutach ziemniaki. Dodać kawałki ryb. Na patelni zrobić jasną zasmażkę z mąki, dodać zimne mleko i śmietankę. Na talerz wyjąć kawałki ryby, obłożyć wyjętymi ziemniakami i kromkami bułki. Następnie zmiksować wywar, zaprawić zasmażką, doprawić. Podawać zupę w filiżankach. Popijać, pogryzając rybą, ziemniaczkiem i bułeczką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków zaprasza na weekendowe spacery ornitologiczne. Mieszkańcy Lubelszczyzny mogą wybierać spośród 4 darmowych wycieczek.

Skrzydłowy Azotów Puławy Marek Marciniak zdobył w meczu z Kuwejtem trzy bramki

Z Kuwejtem Polacy rzucili 12 bramek z rzędu. Wygrali 42:32

W drugim spotkaniu o miejsca 25-32 podczas mistrzostw świata reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych pokonała Kuwejt 42:32

Stokrotka w sporze zbiorowym

Stokrotka w sporze zbiorowym

Pracownicy sieci sklepów Stokrotka zaapelowali do zarządu firmy o poprawę warunków pracy i płacy, nie wykluczają referendum i strajku. Spółka poinformowała, że w styczniu wynagrodzenie pracowników wrosło o ok. 8 proc. a w planach jest zwiększenie środków na fundusz socjalny.

Lubelskie szkoły w walce z plastikiem. Miasto ogłosiło konkurs z ekologiczną nagrodą

Lubelskie szkoły w walce z plastikiem. Miasto ogłosiło konkurs z ekologiczną nagrodą

Dzień Bez Opakowań Foliowych stał się w Lublinie okazją do rozpoczęcia nowej inicjatywy edukacyjnej dla szkół podstawowych. Konkurs „Dzień bez plastiku w mojej szkole” ma na celu ograniczenie zużycia plastiku i promowanie ekologicznych postaw wśród dzieci i młodzieży. Zwycięska szkoła otrzyma stację do segregacji odpadów.

mł. asp. Piotr Czernik oraz st. sierż. Sławomira Ostapczuk

Wdzięczny za reanimację

Do bialskiej komendy wpłynęły podziękowania dla funkcjonariuszy komisariatu w Terespolu, którzy w miniony poniedziałek skutecznie  reanimowali 63-latka. Członek rodziny uratowanego mężczyzny docenił profesjonalną postawę i ogromne zaangażowanie w trakcie wykonywanych obowiązków.

Fiknął salto na rondzie 100-lecia KUL w Lublinie
WIDEO
film

Fiknął salto na rondzie 100-lecia KUL w Lublinie

Do groźnie wyglądającego wypadku doszło na Rondzie 100-lecia KUL. 35-letni kierujący busem marki Peugeot nie ustąpił pierwszeństwa na skrzyżowaniu i zderzył się z mercedesem. Auto efektownie dachowało. Dwie osoby trafiły do szpitala.

Lubelski akcent wśród oscarowych nominacji
film

Lubelski akcent wśród oscarowych nominacji

"Prawdziwy ból", czyli film kręcony w większości na Lubelszczyźnie otrzymał nominację do Oscara. Rozdanie nagród już w nocy z 2 na 3 marca.

Kto nada nazwę Arenie Lublin? MOSiR chce znaleźć sponsora tytularnego

Kto nada nazwę Arenie Lublin? MOSiR chce znaleźć sponsora tytularnego

Arena Lublin, największy stadion w regionie, może zmienić swoją nazwę. MOSiR „Bystrzyca” szuka firmy, która stanie się sponsorem tytularnym obiektu.

Solidarność PZL - zwycięzca w kategorii open podczas Turnieju o Puchar Burmistrza Świdnika

Po pięciu latch przerwy w Świdniku ponownie rozegrany został Turniej o Puchar Burmistrza

Solidarność PZL, Neptun i Dywany triumfatorami Turnieju o Puchar Burmistrza Świdnika. Turniej futsalu został reaktywowany za sprawą stowarzyszenia Manufaktura Futbolu. W hali sportowej przy Szkole Podstawowej nr 3 w Świdniku, która była oficjalnym partnerem turnieju, w trzech kategoriach rywalizowało 17 drużyn.

Antonio Sefer to piąty zawodnik, który dołączył w ostatnich tygodniach do Motoru Lublin

Piąty transfer Motoru Lublin potwierdzony

Zgodnie z planem Motor Lublin ogłosił w czwartek piąty transfer podczas zimowego okienka. Do drużyny beniaminka PKO BP Ekstraklasy dołączył Antonio Sefer. Niespełna 25-letni zawodnik przenosi się do Polski na zasadzie półrocznego wypożyczenia z Hapoelu Beer Sheva, ale w umowie znalazła się opcja wykupu.

Auto w wodzie, kierowca na brzegu

Auto w wodzie, kierowca na brzegu

 Strażacy z Krasnegostawu mieli mokry czwartek. Musieli wyciągać auto z rzeki Wieprz. Do zdarzenia doszło w Stężycy Nadwieprzańskiej.

Będzie nowy parking przy stacji Lublin Główny

Będzie nowy parking przy stacji Lublin Główny

Kolej podpisała umowę na budowę parkingu przy stacji Lublin Główny. Do końca roku, za 1,5 mln zł, powstaną nowe miejsca postojowe, które ułatwią przesiadkę z samochodów do pociągów. Z tych miejsc będzie można korzystać bezpłatnie.

W zbiórkach na rzecz WOŚP co roku biorą udział m.in. puławskie harcerki i harcerze

Przed nami niedziela z WOŚP. Puławskie sztaby gotowe do zbiórki

Koncerty, biegi, licytacje, wspólne śpiewanie przy ognisku, morsowanie, gwiezdne obserwacje, zbiórki krwi, pokazy strażackie, kulinarne i wiele, wiele więcej - to wszystko w ten weekend czeka na mieszkańców powiatu puławskiego, gdzie już po raz 33. zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.

Australian Open. Kosmiczna walka o finał bez szczęśliwego zakończania dla Igi Świątek

Australian Open. Kosmiczna walka o finał bez szczęśliwego zakończania dla Igi Świątek

Ponad dwuipółgodzinna, kosmiczna batalia o finał Australian Open kobiet bez happy-endu dla Igi Świątek. W czwartek nasza rodaczka uległa po trzech setach Madison Keys ze Stanów Zjednoczonych, ale i tak osiągnęła swój najlepszy wynik na australijskiej ziemi

Groźny przestępca był twarzą kampanii. To pomogło w jego zatrzymaniu

Groźny przestępca był twarzą kampanii. To pomogło w jego zatrzymaniu

Lubelska policja poszukiwała Krystiana K. od 2020 roku. Został zatrzymany w Holandii. Odpowie m.in. za zabójstwo.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium