- Jeszcze nie, ponieważ nie są dokładnie znane wszystkie unijne standardy techniczne i higieniczne. "Zemat” zaliczany jest do firm znajdujących się w grupie zakładów B1, prowadzących modernizację obiektów produkcyjnych celem uzyskania niezbędnych uprawnień do eksportu wyrobów na unijny rynek. W grupie tej są firmy z daleko posuniętym procesem przystosowania się do wymagań unii.
• Zemat” zaliczany jest do największych zakładów produkcyjnych w gminie Wohyń. Ile osób jest w nim zatrudnionych?
- Obecnie zatrudniamy 40 osób.
• Jak duża jest produkcja firmy?
- Tygodniowo do różnych placówek handlowych dostarczamy około 11 ton mięsa i 9 ton wędlin. Mamy 3 własne sklepy firmowe, w Lublinie, Radzyniu i Wohyniu. Dwa razy w tygodniu nasze wyroby wysyłamy także do Warszawy. Ubiegłoroczne obroty spółki wyniosły około 5 milionów złotych, co pozwoliło uzyskać nam niewielki zysk netto, przeznaczony na dalszą modernizację zakładu.
• Czy zdolność produkcyjna zakładu jest w pełni wykorzystana?
- Tylko w około 30 procentach. Dzienna możemy produkować około 10 ton mięsa i wędlin.
• A skąd bierzecie surowiec?
- Głównie z terenu naszej gminy. Tygodniowo kupujemy około 200 tuczników i 10 sztuk młodego bydła rzeźnego.
• Na ścianie pana gabinetu wiszą dyplomy uznania. Przez kogo zostały przyznane?
-Najbardziej cenię dyplom przyznany przez Inicjatywę Pozytywistyczną Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego z 1997 roku, kiedy zostaliśmy laureatem konkursu zorganizowanego pod hasłem Polski Producent Żywności.