1 grudnia Cukrownia Strzyżów (pow. hrubieszowski) zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi.
To wyjątkowy okres dla Cukrowni w Strzyżowie – trwa kampania cukrownicza, której rozpoczęcie symbolizowało uroczyste rozpalenie pieca. Ogień nie zgaśnie przez blisko cztery kolejne miesiące, podczas których zakład będzie pracować na pełnych obrotach, 24 godziny na dobę. Aby móc pokazać, jak powstaje „Cukier Królewski”, fabryka organizuje Dzień Otwartych Drzwi.
– Przedstawimy naszym gościom ponad 100-letnią historię cukrowni, a potem zaprosimy ich do obejrzenia zakładu produkcyjnego od środka – zachęca Agnieszka Kudela z Open Media. – Goście przyjrzą się poszczególnym etapom pozyskiwania cukru, od transportu i wyładunku buraków, po magazyny gotowego produktu.
Dowiedzieć będzie się można m.in., ile buraków cukrowych potrzeba, aby wyprodukować 1 kg cukru, czym są wysłodki i gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce. Organizatorzy przygotowują także widowiskowe eksperymenty w mini laboratoriach naukowych. Każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Na gości czekać będą pamiątkowe gadżety, a także uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.
Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja, tel.: 608-642-850 lub 606 501 415. Na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia – wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.