Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 stycznia 2014 r.
13:30
Edytuj ten wpis

10 najciekawszych potraw, które dostaniemy w lubelskich restauracjach

0 7 A A

W ostatnim już kulinarnym podsumowaniu 2013 roku przedstawiamy 10 najciekawszych potraw, które możecie spróbować w restauracjach Lublina i regionu. Od mięsa smażonego na kamieniu przez pyszne makarony po doradę z grilla

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zestaw 10 potraw, który dziś prezentujemy, jest dowodem na to, że mamy intrygującą kuchnię. To świetny argument za tym, że warto przyjechać na Lubelszczyznę na chwilę lub na dłużej. Ważne, że w propozycjach szefów kuchni i restauratorów pojawiają się dania odwołujące się do dziedzictwa kulinarnego regionu. Coraz częściej przyrządza je się z lokalnych produktów. Od owoców i warzyw, przez mięso, zioła po nalewki. Oto 10 potraw w kolejności alfabetycznej, na które warto wybrać się do wskazanej restauracji, bo są pyszne, powtarzalne i pokazują bogactwo kulinarnej mapy Lubelszczyzny.

Carpaccio z gęsiny

Gęsina stała się w Polsce kulinarnym objawieniem. Akcja "Gęsina na św. Marcina” jeszcze przysporzyła gęsinie popularności. Prekursorem podawania gęsi był w Knajpie "U Fryzjera” Robert Sulkiewicz z Kazimierza Dolnego. Półgęski, czyli piersi wędzone w zimnym dymie były arcydziełem. Dziś w kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się "Carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową, gruszką marynowaną w occie porzeczkowym”. Delikatnie marynowane mięso rozpływa się w ustach. Coś wspaniałego.

Cynaderki

Czyli słynna nereczka cielęca w śmietanie lub z rusztu. Kultowe danie, podawane w PRL w najlepszych restauracjach, którego wielkim miłośnikiem był Jan Machulski, niegdyś aktor Teatru Osterwy. Przyrządzali je wówczas najwięksi mistrzowie kuchni z Kazimierzem Mirosławem na czele. Dziś doskonałe cynaderki zamówicie w lubelskiej restauracji "Przystań”. Te z rusztu są świetne. Te w śmietanie jeszcze lepsze.

Dania z gorącego kamienia

W lubelskiej restauracji "Ulice Miasta” możecie zamówić sobie zestaw mięs lub ryb z gorącego kamienia. Kelner postawi przed wami półmisek z rozgrzanym do temperatury 250 stopni kamieniem. To specjalnie przygotowany bazalt, na którym sami smażycie mięso lub ryby. Bez tłuszczu. W zestawie dostaniecie także świeże warzywa, oliwę, przyprawy. Najprzyjemniejsze je to, że sami decydujemy o smaku i stopniu wysmażenia potraw. Gorąco polecamy.

Dorada i inne ryby

Muszą być świeże, kucharz musi umieć je umieć wybrać. Doskonałą doradę z rusztu zjecie w lubelskiej restauracji "Auriga”. Tamtejszy szef kuchni, Ivo Violante, lubi przyrządzać ryby i owoce morza. Nie dość, że lubi, to jeszcze się na rybach zna. Mięso jest bardzo krótko marynowane, doprawiane ziołami i gotowane na parze lub grillowane w folii. Ryby od Violante w towarzystwie win z lokalnej winnicy to jest to.

Golonka, że palce lizać

W golonce najlepsza jest chrupiąca i złocista skórka. Potem tłuszczyk, który znajduje się między skórką a mięsem. Następnie warstwa mięsa, przylegającego do kości. Jej dobroć zależy od zamarynowania mięsa i przypraw, które dodaje się do gotowania. Dla miłośników golonki mamy dobry adres: Zajazd Marta w Pułankowicach. Golonka jest tu chrupiąca, idealnie wysmażona, w środku pachnąca i soczysta. Polecamy wersję z zasmażaną kapustą.

Kapłon po polsku

Obok gęsiny zawrotną karierę robią w Polsce kapłony. Specjalne tuczone kurczęta były ozdobą królewskiej kuchni Jana III Sobieskiego. Delikatne mięso nie ma sobie równych. Danie z kapłona przyrządza w restauracji "Kuchnia i Wino” w Konopnicy szef kuchni Janusz Ozga. Mięso jest delikatnie marynowane i faszerowane, na końcu doprawiane pastą z trufli. Z wierzchu chrupiące, w środku soczyste, rozpływa się w ustach.

Makarony

Miłośnicy makaronów w końcu mają w Lublinie swoją przystań. W maleńkiej włoskiej knajpce Trattoria Bagatto szef kuchni Esposito Romario przyrządza najlepsze makarony w mieście. "Trofie z borowikami i boczkiem” to mistrzostwo świata. Trofi to ręcznie zwijany makaron pochodzący z Ligurii. Włoski wędzony boczek i polskie borowiki z Trofi to zachwycające połączenie. Ukoronowaniem jest w każdym wypadku cudowny sos.

Steki

Mekką mięsożerców jest w Lublinie restauracja Old Pub. Oryginalny T-Bone Steak waży tu 60 dag, jest podawany z domowymi frytkami i sosem pieprzowym. Pysznych steków w najlepszej wołowiny jest więcej. Old Pub Burger to z kolei 10 uncji delikatnie przyprawionej wołowiny z chrupiącym bekonem, serem i krążkami cebuli. W menu znajdziecie także klasyczne burgery przyrządzane na świeżo dla każdego klienta.

Pierś z kaczki

Ciemne mięso z kaczki zaliczane jest do największych przysmaków w polskiej kuchni. Dla smakoszy najbardziej liczy się pierś z kaczki. Restauracja "W Młynie” w Jakubowicach Murowanych ma w karcie "Pierś z kaczki z domowej roboty uszkami, cykorią, puree z marchwi i wanilii i sosem o cytrusowym aromacie”. Mięso jest przyrządzane w technice "Sous vide”, kaczka jest niespotykanie delikatna i soczysta.

Zupy z kociołka

Nasz ranking zamykamy "Kociołkiem Siwy Dym”. To zupa gulaszowa na dziczyźnie w autorskim wykonaniu Agnieszki Filiks z restauracji "Siwy Dym” w Celejowie. Polacy w XVIII wieku znali dwieście rodzajów zup – obcokrajowcy zachwycali się tym fenomenem. Do tamtej tradycji odwołuje się Agnieszka Filiks, zupy w "Siwym Dymie” są gotowane w oparciu o staropolskie receptury. Kwaśnica, żur na wędzonce z żeberkiem, czosnkowa z kluseczkami kładzionymi – samo dobre.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium