Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2017 r.
13:28

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

0 11 A A
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, restauracje prezentujemy w porządku alfabetycznym, w każdej polecamy najbardziej charakterystyczne danie, które może zainteresować zagranicznych turystów.

Ąka: Mielone z dzieciństwa

Restauracja ze smakami dzieciństwa. Największe „branie” mają: cielęcina, klopsiki i kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym podawana z kaszą pęczak i bukietem surówek potrafi rozczulić. Babcine ruskie pierogi faszerowane regionalnym twarogiem z Wąwolnicy podawane z duszoną cebulką i śmietaną są bardzo udane.

A tradycyjnego schabowego marynowanego w mleku i cebuli, podawanego z ziemniakami i zasmażaną włoską kapustą powinien zaliczyć każdy zagraniczny turysta.

Królem potraw jest mielony. Prawdziwy mielony z łopatki, świeży, pachnący, o chrupiącej skórce.

BellEtage: Bouillabaisse

Ryby, oliwa i dobre wino na wakacjach smakują jak nigdy. W dziedzinie ryb pierwsze skrzypce gra Artur Góra, szef kuchni restauracji BellEtage, mieszczącej się w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Obowiązkowo należy zamówić zupę Bouillabaisse. Legendarna zupa rybna gotuje się na różnych gatunkach ryb, langustach, krabach i innych owocach morza. Do tego czosnek, pomidory, oliwa, pieprz i szafran. Artur Góra przyrządza także świetnego sandacza z grilla oraz delikatnego łososia na parze z koperkiem. Świeżo, lekko, dietetycznie.

Browar Restauracja Grodzka 15: Żeberka

To królestwo hiszpańskiego szefa kuchni. Miguel Angel Gonzalez Bravo zakochał się w lubelskiej, regionalnej kuchni i gotuje popisowy forszmak. W piecu piecze cebularze z czterema rodzajami cebuli oraz świetną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego.

Ale my polecamy rewelacyjne żeberka B-BBQ z frytkami i sałatką z surowych warzyw podawaną w liściach czerwonej kapusty. To najlepsze żeberka w mieście, soczyste, pachnące, w sosie sporządzanym przez Miquela.

Miguel Angel Gonzalez Bravo

Hades Szeroka: festiwal tatarów

Od kilku lat w restauracji Hades Szeroka trwa nieustający festiwal tatarów. To chyba najsłynniejsze danie restauracji. Jest tatar polski, tatar po rosyjsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, ogórek kiszony, chrzan), po ukraińsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, pomidor kiszony, czosnek niedźwiedzi, papryka), po myśliwsku (z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula).
Ostatnio restauracja wprowadziła dwa tatary wegetariańskie (z pieczonego buraka i z pomidora) i tatara po belgijsku z chrupiącymi frytkami.

Mandragora: wątróbka

Najbardziej intryguje menu szabasowe. Zjecie tu gefilte fisz, żydowski rosół na gęsinie z kreplach i słynny czulent z gęsiną na pęczaku.

Warto też polecić wątróbkę na dwa sposoby. Przepyszną z sosem cebulowym i kartoflami oraz obowiązkowe danie: wątróbkę smażoną z pieczarkami na winie i miodzie.

Ogród. Restauracja Naturalna: golonka

Restauracja mieści się w Hotelu Victoria, szef kuchni Adrian Kubacki z przekonaniem pielęgnuje najlepsze powojenne tradycje kuchni PRL-u. Zjecie tu ciekawe przekąski (na przykład głowizna ze świnki puławskiej) bardzo dobre regionalne zupy (żur borowikowy, zupa z porów), „olbrzymi kotlet schabowy” i pierogi ruskie z okrasą.

My polecamy pieczoną golonkę, podaną na młodej kapuście duszonej z pomidorami, świeżym koprem, czosnkiem i młodymi ziemniakami.

Old Pub: steki

Dorota Otachel, właścicielka i szefowa kuchni gotuje w Old Pubie świetny rosół, robi ukraińskie pielmieni, podaje skwierczące rydze z patelni.

Dziś Old Pub jest też bardzo dobrym miejscem dla miłośników steków, którzy zjedzą tu Rib Eye Stek, Peper Stek, T-Bone Stek.

Perłowa Pijalnia Piwa: kiełbaski z musztardą

Restauracja ma nominację Slow Food Polska i znakomitą regionalną kartę, która pozwala odbyć kulinarną podróż po Lubelszczyźnie. Króluje deska mięs. To schab wędzony, kiełbasa palcówka, cukinia marynowana, słonina solona, pasztet wieprzowy, musztarda, majonez, chleb na zakwasie. Wszystko własnej produkcji. Polecamy też regionalne Hot Dogi: kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej, musztarda Chmielowa, domowy ketchup. Na drugie kiełbaski: Wieprzowina rasy puławskiej, puree ziemniaczane, kapusta z grochem, olej z pieczonych warzyw, musztarda.

Trzy Romanse: pierogi

Restauracja Trzy Romanse mieści się w Hotelu Wieniawski. Stery kuchni trzyma Piotr Skwarek, jeden z najzdolniejszych kucharzy po prawej stronie Wisły. Wybitne przekąski (na przykład grasica), bardzo esencjonalne zupy (biało zielony chłodnik z ogórka, burak, jajko, ogórkowa granita, rzodkiewka, zioła, ziemniaki z masłem) oraz wybitne drugie dania (co za kaczka: pierś z kaczki, udko z kaczki, szpinak, kapusta włoska, młoda marchew, vinaigrette z malin).
My polecamy turystom zagranicznym mistrzowskie pierogi. Pierogi nadziewane kaczką, masło pomarańczowe z szałwią albo „pierogi ruskie, skwarki, śmietana”.

16 stołów: zupa z jagnięciną

W autorskiej restauracji Piotra Kwiatosza królują świeże, sezonowe i lokalne produkty. Szef odwołuje się do regionalnych receptur, jego oczkiem w głowie są gęsi, jagnięcina i ryby z regionu.

Zjecie tu świetne sałaty ( na przykład z marynowaną gęsią, wędzonym twarogiem, kalarepką, cukinią oraz sosem z borówką), zupy (szczególnie polecamy zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowaną z uszkami nadziewanymi pomidorami i pieczoną papryką oraz pesto szczypiorkowym) i ciekawie skomponowane drugie dania. Polecamy pstrąga z patelni z ziemniaczanym kotletem, kapustą na maśle z jałowcem, marynowanym koprem włoskim oraz sosem z pieczonej papryki.

Carnaval Sztukmistrzów 2017: Dzień pierwszy

Carnaval Sztukmistrzów

Pozostałe informacje

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium