Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2017 r.
13:28

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, restauracje prezentujemy w porządku alfabetycznym, w każdej polecamy najbardziej charakterystyczne danie, które może zainteresować zagranicznych turystów.

Ąka: Mielone z dzieciństwa

Restauracja ze smakami dzieciństwa. Największe „branie” mają: cielęcina, klopsiki i kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym podawana z kaszą pęczak i bukietem surówek potrafi rozczulić. Babcine ruskie pierogi faszerowane regionalnym twarogiem z Wąwolnicy podawane z duszoną cebulką i śmietaną są bardzo udane.

A tradycyjnego schabowego marynowanego w mleku i cebuli, podawanego z ziemniakami i zasmażaną włoską kapustą powinien zaliczyć każdy zagraniczny turysta.

Królem potraw jest mielony. Prawdziwy mielony z łopatki, świeży, pachnący, o chrupiącej skórce.

BellEtage: Bouillabaisse

Ryby, oliwa i dobre wino na wakacjach smakują jak nigdy. W dziedzinie ryb pierwsze skrzypce gra Artur Góra, szef kuchni restauracji BellEtage, mieszczącej się w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Obowiązkowo należy zamówić zupę Bouillabaisse. Legendarna zupa rybna gotuje się na różnych gatunkach ryb, langustach, krabach i innych owocach morza. Do tego czosnek, pomidory, oliwa, pieprz i szafran. Artur Góra przyrządza także świetnego sandacza z grilla oraz delikatnego łososia na parze z koperkiem. Świeżo, lekko, dietetycznie.

Browar Restauracja Grodzka 15: Żeberka

To królestwo hiszpańskiego szefa kuchni. Miguel Angel Gonzalez Bravo zakochał się w lubelskiej, regionalnej kuchni i gotuje popisowy forszmak. W piecu piecze cebularze z czterema rodzajami cebuli oraz świetną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego.

Ale my polecamy rewelacyjne żeberka B-BBQ z frytkami i sałatką z surowych warzyw podawaną w liściach czerwonej kapusty. To najlepsze żeberka w mieście, soczyste, pachnące, w sosie sporządzanym przez Miquela.

Miguel Angel Gonzalez Bravo

Hades Szeroka: festiwal tatarów

Od kilku lat w restauracji Hades Szeroka trwa nieustający festiwal tatarów. To chyba najsłynniejsze danie restauracji. Jest tatar polski, tatar po rosyjsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, ogórek kiszony, chrzan), po ukraińsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, pomidor kiszony, czosnek niedźwiedzi, papryka), po myśliwsku (z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula).
Ostatnio restauracja wprowadziła dwa tatary wegetariańskie (z pieczonego buraka i z pomidora) i tatara po belgijsku z chrupiącymi frytkami.

Mandragora: wątróbka

Najbardziej intryguje menu szabasowe. Zjecie tu gefilte fisz, żydowski rosół na gęsinie z kreplach i słynny czulent z gęsiną na pęczaku.

Warto też polecić wątróbkę na dwa sposoby. Przepyszną z sosem cebulowym i kartoflami oraz obowiązkowe danie: wątróbkę smażoną z pieczarkami na winie i miodzie.

Ogród. Restauracja Naturalna: golonka

Restauracja mieści się w Hotelu Victoria, szef kuchni Adrian Kubacki z przekonaniem pielęgnuje najlepsze powojenne tradycje kuchni PRL-u. Zjecie tu ciekawe przekąski (na przykład głowizna ze świnki puławskiej) bardzo dobre regionalne zupy (żur borowikowy, zupa z porów), „olbrzymi kotlet schabowy” i pierogi ruskie z okrasą.

My polecamy pieczoną golonkę, podaną na młodej kapuście duszonej z pomidorami, świeżym koprem, czosnkiem i młodymi ziemniakami.

Old Pub: steki

Dorota Otachel, właścicielka i szefowa kuchni gotuje w Old Pubie świetny rosół, robi ukraińskie pielmieni, podaje skwierczące rydze z patelni.

Dziś Old Pub jest też bardzo dobrym miejscem dla miłośników steków, którzy zjedzą tu Rib Eye Stek, Peper Stek, T-Bone Stek.

Perłowa Pijalnia Piwa: kiełbaski z musztardą

Restauracja ma nominację Slow Food Polska i znakomitą regionalną kartę, która pozwala odbyć kulinarną podróż po Lubelszczyźnie. Króluje deska mięs. To schab wędzony, kiełbasa palcówka, cukinia marynowana, słonina solona, pasztet wieprzowy, musztarda, majonez, chleb na zakwasie. Wszystko własnej produkcji. Polecamy też regionalne Hot Dogi: kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej, musztarda Chmielowa, domowy ketchup. Na drugie kiełbaski: Wieprzowina rasy puławskiej, puree ziemniaczane, kapusta z grochem, olej z pieczonych warzyw, musztarda.

Trzy Romanse: pierogi

Restauracja Trzy Romanse mieści się w Hotelu Wieniawski. Stery kuchni trzyma Piotr Skwarek, jeden z najzdolniejszych kucharzy po prawej stronie Wisły. Wybitne przekąski (na przykład grasica), bardzo esencjonalne zupy (biało zielony chłodnik z ogórka, burak, jajko, ogórkowa granita, rzodkiewka, zioła, ziemniaki z masłem) oraz wybitne drugie dania (co za kaczka: pierś z kaczki, udko z kaczki, szpinak, kapusta włoska, młoda marchew, vinaigrette z malin).
My polecamy turystom zagranicznym mistrzowskie pierogi. Pierogi nadziewane kaczką, masło pomarańczowe z szałwią albo „pierogi ruskie, skwarki, śmietana”.

16 stołów: zupa z jagnięciną

W autorskiej restauracji Piotra Kwiatosza królują świeże, sezonowe i lokalne produkty. Szef odwołuje się do regionalnych receptur, jego oczkiem w głowie są gęsi, jagnięcina i ryby z regionu.

Zjecie tu świetne sałaty ( na przykład z marynowaną gęsią, wędzonym twarogiem, kalarepką, cukinią oraz sosem z borówką), zupy (szczególnie polecamy zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowaną z uszkami nadziewanymi pomidorami i pieczoną papryką oraz pesto szczypiorkowym) i ciekawie skomponowane drugie dania. Polecamy pstrąga z patelni z ziemniaczanym kotletem, kapustą na maśle z jałowcem, marynowanym koprem włoskim oraz sosem z pieczonej papryki.

Carnaval Sztukmistrzów 2017: Dzień pierwszy

Carnaval Sztukmistrzów

Pozostałe informacje

zdjęcie ilustracyjne

Linia 18 pojedzie dzisiaj objazdem

Linia 18 pojedzie dzisiaj objazdem. Ma to związek z przebudową drogi w Elizówce.

Dwie wyjątkowe inwestycje Gęsia 26 i Zielona 5A w ofercie Biura Ciesielczuk Nieruchomości
galeria

Dwie wyjątkowe inwestycje Gęsia 26 i Zielona 5A w ofercie Biura Ciesielczuk Nieruchomości

Biuro Ciesielczuk Nieruchomości oferuje możliwość zakupu mieszkań na rynku pierwotnym w dwóch prestiżowych inwestycjach znajdujących się na mapie Lublina: Gęsia 26 oraz Zielona 5A. Obie propozycje wyróżniają się nowoczesnymi, funkcjonalnymi mieszkaniami, które spełnią różne oczekiwania klientów.

Miasto rozdaje pieniądze na imprezy w dzielnicach. Projekt może złożyć nawet 10-latek

Miasto rozdaje pieniądze na imprezy w dzielnicach. Projekt może złożyć nawet 10-latek

Nawet 7 tysięcy złotych wsparcia na projekt. A do wydania jest 400 tysięcy złotych. W Lublinie rusza tegoroczna edycja programu „Dzielnice Kultury/Młodzież Inspiruje Dzielnice”.

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium