Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 lutego 2018 r.
15:08

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

Najsłynniejsze są Piaseckie, o których Lucjan Świetlicki pisał tak: Zmysł powonienia tu goni ludzi/ Przeróżne menu zaostrza smaki/ Autem grubasy, piechotą chudzi/ Chcą tu spożywać przepyszne flaki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Flaki miały dobre wzięcie w naszym regionie od zawsze. Ten przykład mógł zdarzyć się w dawnej karczmie Budzyń w Lublinie. Kajetan Koźmian, związany z Gałęzowem i Piotrowicami w pamiętnikach wspomina takie zdarzenie, pochodzące z szynku lubelskiego:

Patrzałem na to, jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu mówiąc: Panowie bracia, wy jecie, a ja głodny od wczoraj nic nie jadłem. Czemuż waść nie pospieszył, nie naprzykrzaj się. Lecz gdy szlachcic się ciągle pchał między obiadujących i wyrywał drugim widelce, zawsze powtarzając: Ja nic nie jadłem – wypchnięto go od stołu.

Wtem hajduk niesie na stół ogromną i głęboką misę gorących i kurzących się flaków. Szlachcic wypchnięty porywa za nią i wołając: Ja nic nie jadłem, łyka flaki i patrzy się. Współbiesiadnicy zrywają się od stołu, jeden mu wydziera misę, drugi rozdziera kaptur z opończy, drudzy wołają: Nasyć się waść, kiedyś nic nie jadł i całą misę gorącej strawy wlewają w kaptur. Szlachcic parzony w plecy flakami, wrzeszczy i skacze, zrywają się drudzy z widelcami, chcąc jeść flaki z kaptura, kolą nieboraka i kaleczą, wrzask, hałas, aż na koniec obrywają kaptur z flakami, wylewają na misę i jedzą.

Oto 10 miejsc w naszym regionie, gdzie warto zamówić flaki. Nasz wybór jest oczywiście subiektywny, a miejsca podajemy w kolejności alfabetycznej.

Atrium w Lublinie: Flaki po florencku

Włoski przysmak, który różni się do znanych nam flaków, tym, że flaki zamiast pływać w rosole pławią się w gęstym sosie. Flaki smaży się z cebulą, marchewką, pietruszką, selerem i ząbkiem czosnku, dodaje obrane pomidory, aż do odparowania płynu. Posypane parmezanem są bardzo syte i smaczne.
W Atrium właścicielka Iwona Baruk doprawia je po swojemu. Dobre wprowadzenie do podróży w poszukiwaniu pysznych flaków.

Chata Swojsko Strawa w Lublinie: Flaki pitraszone po polsku

Chata w środku miasta nadal magnetyzuje. Porcje są duże, sosy zawiesiste, zupy gęste od zasmażek. W karcie są „Flaki pitraszone po polsku”. Swojska nazwa jest tu w sam raz. Flaki są gęste, parujące, w idealnej proporcji między kawałkami żołądka i rosołem. Uroku dodaje im zasmażka, którą są zaciągnięte.

Karczma Piastowska w Niemcach: Flaki jak należy

Klimatyczne miejsce. Receptura na flaki pamięta PRL. Flaki są charakterne; w żołnierskich słowach: czuć, że to flaki. I to jest największy argument dla smakoszy, którzy potrafią przejechać kilkadziesiąt kilometrów. Do flaków jest świeży chleb, pieczony w piekarni za rogiem. W ten sposób powstał duet doskonały.

Przy Kominku w Pikulach: Flaki pachnące ogniskiem

Do małego zajazdu na drodze z Janowa Lubelskiego do Rzeszowa na żeberka z grilla opalanego drewnem zjeżdżają kierowcy tirów. Ruch tu od rana do wieczora, każdy zanim zje kiełbaskę czy żeberko zamawia flaki. Gotują się na rosole spod żeberek i golonek, a ponieważ w restauracji pachnie ogniskiem, pachną nim i flaki. Nie za gęste, rosołowe. Takie, że każdy zje pod rząd dwie porcje.

Przystań w Lublinie: Flaki wołowe

Zapewne mało kto pamięta pierwszą restaurację „Przystań” w Lublinie. Dziś to luksusowy przybytek, ongiś klimatyczna knajpa z tarasem. Ale flaki wołowe smakują jak dawniej; bardzo dobrze. Wielka w tym zasługa tego, że właściciele mają zakłady mięsne i dostęp do najlepszego produktu. Odrobina majeranku podkręca smak. Istotny jest rosół, w którym gotują się flaki. Tu jest bardzo aromatyczny.

Rarytas w Piaskach: Najbardziej znane flaki w Polsce

Ich legendę, jak i legendę restauracji Rarytas, stworzył Ryszard Sieczkarz, z rodu lubelskich kucharzy i restauratorów. W czasach PRL w Rarytasie zatrzymywały się wycieczki z Polski, bywali tu partyjni dygnitarze, jedzący w osobnym pokoju. Dziś flaki nadal mają wielkie wzięcie. A przy okazji zjeść inne dania z dawnych lat: antrykot i „De volaile”, karp w śmietanie, medalion wieprzowy z jajkiem, zraz mielony z cebulką.

Sielsko Anielsko w Lublinie: Sielskie flaki

Turyści, którzy szukają w Lublinie polskiej kuchni, na dobry początek kierują się do Sielsko Anielsko. Po to, żeby najeść się polskich pierogów. Jak już się najedzą, łapią się za flaki. Sielskie flaki. Dietetyczne to one nie są, ale uszy się trzęsą.

Święty Michał Pub Regionalny w Lublinie: Flaki pod cebularzem

Podawane w glinianych naczyniach i zapiekane pod ciastem cebularzowym. Kiedy człowiek przebił się do flaków, buchał aromat, a pyszne flaki znikały w szybkim tempie.
Warto zamówić sobie do nich dodatkowo gorący cebularz.

U Elizy w Piaskach: Receptura zza Buga

Recepturę na flaki Pani Eliza Kunc dostała zza Buga. Kresowy przepis nakazywał gotować flaki na bogato. W rosole, gotowanym na kawałku wołowiny. Idealnie sprawdził się szponder. Flaki od Elizy dorobiły się zwolenników z całej Polski. Pachnące wołowiną, pełne smaku, bardzo ciekawie doprawione majerankiem i imbirem.

Dziś, kiedy pani Eliza sprzedała interes, w kuchni na szczęście zostały doborowe kucharki. Okazało się, że flaki trzymają klasę.

Zajazd Marta w Pułankowicach: Flaczki domowe

W restauracji słynącej z dziczyzny od 20 lat podaje się flaczki przyrządzane wedle tej samej receptury. Inspiracją były flaki podawane w przydrożnych barach i piwiarniach w okolicach Kraśnika w latach 1960-1970. Pikanterii i smaku dodaje fakt, że flaki są przyrządzane na rosole spod gotowanych mięs. W roli przyprawy występuje aromatyczny majeranek, uprawiany w ogrodzie za restauracją.

W restauracji Atrium zjecie la trippa alla Milanese, czyli słynne włoskie flaki, zapiekane w piecu, z aromatem parmezanu (fot. Maciej Kaczanowski)
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Ukraina, Charków, 27 marca 2025: Gaszenie pożaru po rosyjskim ataku rakietowym

Zełenski: ataki dronów pokazują, że Rosja kpi z wysiłków na rzecz pokoju

Ataki dronów na Ukrainę świadczą o tym, że Rosja kpi z wysiłków na rzecz pokoju – oświadczył w sobotę prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski, mówiąc między innymi o uderzeniach na miasto Dniepr, gdzie zginęły cztery, a rannych zostało 21 osób.

To oni w ratowaniu ludzkiego życia są najlepsi
ZDJĘCIA
galeria

To oni w ratowaniu ludzkiego życia są najlepsi

Pierwsza pomoc to wiedza, którą każdy powinien znać. Oni znają ją najlepiej: wiemy już, kto będzie reprezentować Lublin podczas wojewódzkiego etapu XXXI Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK.

Lublinianka musiała się w sobotę pogodzić z pierwszą domową porażką w sezonie 24/25

Tomasovia wygrała z Lublinianką na opóźnioną inaugurację

Z dwutygodniowym opóźnieniem rundę wiosenną rozpoczęli piłkarze Tomasovii. Od razu sprawili jednak wielką niespodziankę. Piłkarze Pawła Babiarza pokonali na Wieniawie Lubliniankę 2:0.

Jak dziś wygląda rynek nieruchomości? Sprawdzamy na Giełdzie Mieszkań w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Jak dziś wygląda rynek nieruchomości? Sprawdzamy na Giełdzie Mieszkań w Lublinie

W Lublinie trwa 41. Giełda Mieszkań. To wydarzenie skierowane do osób poszukujących nowego lokum, inwestorów oraz wszystkich zainteresowanych rynkiem nieruchomości.

29 marca 2025: Obserwacja częsciowego zacmienia Słońca w Lublinie
galeria

Częściowe zaćmienie Słońca: Co było widać w Lublinie

W Lublinie wszystko zaczęło się w sobotę, 29 marca, około godziny o godziny 11:55. Punkt kulminacyjny to godzina 12:29, kiedy Księżyc zakrył blisko 5 proc. tarczy słonecznej.

Ekstremalna Droga Krzyżowa 2025: To dla wielu sposób na życie
ZDJĘCIA
galeria

Ekstremalna Droga Krzyżowa 2025: To dla wielu sposób na życie

"Nie ma, że się nie da!" - pod takim hasłem po raz jedenasty spod Archikatedry Lubelskiej wyruszyła Ekstremalna Droga Krzyżowa.

Seniorce zabrał torebkę, nastolatkom telefon. Recydywista zatrzymany

Seniorce zabrał torebkę, nastolatkom telefon. Recydywista zatrzymany

Kryminalni z Lublina zatrzymali 40-latka, który odpowie za rozbój, usiłowanie rozboju oraz kradzież zuchwałą w multirecydywie.

zdjęcie ilustracyjne

Medycyna, przyroda, technika. Eksperci od sztucznej inteligencji w Lublinie

Czy zwierzęta mogą korzystać z rozwiązań sztucznej inteligencji? I jak transformacja cyfrowa wpływa na przemysł kosmetyczny? Tego dowiedzą się uczestnicy konferencji, która wkrótce odbędzie się w Lublinie.

Bronią etatu dla radnego miasta Puławy z PiS. Co na to Azoty?
praca

Bronią etatu dla radnego miasta Puławy z PiS. Co na to Azoty?

Podczas ostatniej sesji rady miasta samorządowcy z Puław przyjęli uchwałę o nie wyrażeniu zgody na zwolnienie z pracy radnego klubu Prawo i Sprawiedliwość, Grzegorza Bińczaka.

Ukrywał się przed policją – wpadł w nielegalnym kasynie

Ukrywał się przed policją – wpadł w nielegalnym kasynie

Poszukiwany 24-latek wpadł w nielegalnym salonie gier. Wewnątrz zabezpieczono również cztery automaty.

Żłobek nr 4 na ul. Puławskiej

Rodzice walczą o plac zabaw dla dzieci. Dlaczego ich żłobek nie dostał dofinansowania?

Milion złotych trafi na place zabaw przy lubelskich żłobkach. Jeden z nich został jednak wykluczony z programu – rodzice widzą w tym drugie dno.

Shaun Baker & Jessica Jean w Klubie 30
foto
galeria

Shaun Baker & Jessica Jean w Klubie 30

To była impreza godna weekendu. W ubiegłą sobotę w lubelskim Klubie 30 wystąpił legendarny dj Shaun Baker oraz zjawiskowa wokalistka Jessica Jean, którzy podbili serca lublinian. Podczas imprezy duet wykonał hity, które podbiły parkiety w całej Europie: "Hey Hi Hello", "V.I.P.", "Power", "Explode", "Run Away", "Give" oraz wiele innych. Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia z tej imprezy, to zapraszamy do naszych fotogalerii.

Skóry bobra robiły za samochodowe dywaniki

Skóry bobra robiły za samochodowe dywaniki

W bagażu Białorusina celnicy odnaleźli dwie skóry bobra. Jak się okazuje na wwóz tego typu trofeów do Polski potrzebne jest odpowiednie zezwolenie.

W sezonie letnim liczba turystów odwiedzających jezioro Firlej jest bardzo wysoka. Gmina chce usprawnić system poboru opłat za parkowanie

W Firleju staną parkomaty. Gmina liczy na zysk i porządek

W tym sezonie kierowców korzystających z parkingów nad jeziorem Firlej czeka ważna zmiana. Zamiast uiszczania opłat bezpośrednio inkasentom - będą mogli skorzystać z parkomatów. Urządzenia mają zacząć działać już w maju.

MBA, kierunki medyczne i nowości na prywatnych uczelniach w Lublinie

MBA, kierunki medyczne i nowości na prywatnych uczelniach w Lublinie

Gdzie nowością są studia licencjackie i magisterskie na kierunku Pielęgniarstwo, prowadzone w trybie weekendowym? A gdzie są takie kierunki jak Sport Science & Coaching czy Tworzenie gier komputerowych i technologie interaktywne? Co jeszcze oferują prywatne uczelnie w naszym regionie?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium